Jump to content

Bakstikkstuen

Members
  • Posts

    47
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Bakstikkstuen's Achievements

Contributor

Contributor (5/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. Tusen takk for bra svar! Denne Federal kobberammoen er den å få tak i på XXL?
  2. Jeg har fått beskjed fra min tyske jaktkompis at det fra og med nå i høst er forbudt med blyammo på jakt i Tyskland. Er det noen gode tips for god ammo med kobberprosjektil som er fabrikkladet? Og en ting til... Er det stor forskjell på treffpunkt på bly kontra kobber? Jeg vet det kan være stor forskjell fra våpen til våpen, men gode gamle Carl Gustaven min er altetende når det gjelder blyammo og det er kun et par cm forskjell fra den ene ammoen til den andre.
  3. Jeg vet at en stor grunneier på sentrale østlandet har i sin kontrakt med elgjegerene at gevir med fler en 15 tagger KAN bli inndratt da vedkommende eier driver en aktiv forvaltning av elgstammen og ønsker at store okser skal spares. Jeg synes det er en grei regel og her er det jo også nedfelt i kontrakten, men om en grunneier uten en slik formulering i kontrakten hadde kommet til meg og krevd geviret... Ikke fa.. om jeg hadde levert det fra meg!
  4. For første gang siden jeg begynnte å jakte elg så går jeg glipp av premieren på elgjakta, ja ikke bare premieren, men faktisk hele første uka av jakta. Det er tragisk når man har en hund som er trent og fullstendig heltent og skjønner at nå nærmer det seg. Jobb er oppskrytt!!! Men til alle dere som kommer dere ut på elgjakt i morgen vil jeg ønske skitt jakt! Finnes ikke misunnelig....
  5. Kjemperapport! Men jeg lurer litt på størrelsen på dyra... Skutt 10 elg og 2 gås med vekter fra 65 kg til 240 kg. Selv så har jeg aldri fått skutt en eneste gås som har vært i nærheten av disse vektene...
  6. Det var nok klimaet som endret seg og ble for kaldt for disse dyra noe som også ga predatorene en fordel da de jaktet på villsvin. Jeg tviler på at menneskene var den faktoren som gjorde at svina forsvant fra vår fauna. Egentlig litt rart det med myndighetene her i vårt kjære land. Når det dukker opp en fuggel som har vært fraværende i mange år så får de nesten ståpi.. men når et villsvin dukker opp så er helvete løs. Unnskyld denne digresjonen, men jeg er som du sikkert skjønner ikke helt enig i forvaltningen av villsvin i Norge.
  7. Jeg har en bekjent som ønsker seg et hjortehode for utstopping og som også ønsker at jeg skal skyte hjorten. Jeg lurer på om noen her kan gi meg noen kontakter i Sverige på jakt i hegn med kronhjort? Dette gjelder kun kronhjort og ikke dåhjort. Det er utrolig hvordan man ofrer seg for gode bekjentskaper...
  8. Først en kommentar til Pal sitt innlegg. Det er helt riktig at de ofte slipper et kobbel med hunder på et skadet villsvin, men det er IKKE for at hundene skal avlive grisen! Når flere hunder tar igjen et skadet villsvin så blir det stålos slik at det er mulig å komme innpå for å avlive grisen. Som oftest så blir villsvinet avlivet med kniv. Å løsne et skudd ned i myldret av hunder og skadet villsvin kan fort bli skjebnesvangert for hundene. At det går med en hund pr ettersøk er nok "ganske" overdrevet for å si det forsiktig. Jeg har vært med på en god del ettersøk i Tyskland etter skadet villsvin og ennå ikke opplevd at noen hunder har blitt drept, men noen kjøttskader med sying som resultat er det blitt. De hunderasene jeg har vært med på ettersøk er Brandelbracke, Hannoveransk schweisshund, Jack Russel terrier, Tysk jaktterrier samt noen ubestemmelige rariteter av terriere. Når det gjelder hva slags hund som er bra på villsvin, så er vel svaret at alle hunder som gidder å løpe etter et villsvin og bjeffe. Jeg har selv skutt villsvin i los for Labrador (!), Wachtelhund, Vorsteher, strihåret dachs, diverse mellomeuropeiske støvere, diverse terriere og i fjor skøyt jeg en stor keiler (gullmedalje) for en Beagle.
  9. Jegern79 jeg har lurt på om du kan ha rett, men er ikke sikker. Jeg har kikket nøye på begge prosjektilene og også tatt bilde av de slik at dere kan se hvordan de ser ut, men jeg trøbler med å få lagt ut bildene. Jeg har forsøkt å følge oppskriften til Jaktlykke, men en eller annen plass så gjør jeg galt, Jeg kommer til det punktet hvor jeg skal trykke på "kopi", men den knappen funker ikke! Jeg kan forsøke å beskrive prosjektilene. Ammunisjonen jeg brukte heter Federal Power-shok i kaliber 30.06 og har en prosjektilvekt på 180 grain. Jeg har skutt mellom 150 og 200 stk storvilt med denne ammunisjonen og faktisk vært bra fornøyd med den så langt. Det vil si at den har skiftet navn 3 ganger på den tiden jeg har brukt den. Først het den Soft point, så het den High shok og nå Power-shok, men jeg antar at det er akkurat samme prosjektil på alle 3 variantene. Tar jeg feil her så er det fint om noen kan korrigere meg. 1. skudd inn i nakken litt skrått forfra, prosjektilet rikosjerer i nakkebeinet og følger nakkebeinet til overgangen mellomnakke og høyrygg. Grei soppfasong, blyet i prosjektilet har løsnet fra mantelen, men sitter fortsatt plassertder det skal, restvekt 8 gram. 2. skudd inn i nakke forfra over skallen, knuser nakkebeinet og fortsetter til høyre bogblad(!) hvor den stopper. Grei soppfasong, blyet sitter fast i mantelen som det skal og har også en restvekt på 8 gram,men det ser ut som den har mistet mer bly en prosjektil 1. Min vekt går kun på hele gram så noe vektforskjell kan det være selv om de begge ser ut til å veie 8 gram. Etter å ha fått såpass med juling så synes jeg restvekten på prosjektilene er akseptabel, eller er det jeg som er på ville veier..? Ut i fra denne opplevelsen med elgoksen som jeg absolutt ikker ønsker noen reprise på, så vil jeg seriøst vurdere å bytte ammunisjon. Det kunne være interresant å få noen vurderinger fra dere rundt dette.
  10. Takk PederK! Dette bildet er tatt før skudd nr 2 og det ser jo unektelig ut som om denne oksen er ferdig!
  11. Ja, Jaktlykke, det var litt av en opplevelse, men de tankene som dukket opp umiddelbart etter andre skuddet kunne jeg godt ha unnvært. Når 400 kg grinete elgokse forsøker å ta deg, og på det holdet, så kan konsekvensene bli fatale. At andreskuddet satt der det skulle er vel en blanding av flaks og dyktighet, etter å ha drevet med storviltjakt i snaue 40 år og litt konkurranseskyting i tillegg så sitter det nok litt i ryggmargen. Denne historien kan nok ikke bli "bedre" med årene for da må jeg juge på meg at elgen tok meg for nærmere en dette ønsker ikke jeg å komme en grinete elgokse. Ellers så har jeg funnet igjen begge prosjektilene i elgen. Første kula som jeg plasserte bak øret hadde rikosjert i nakkebeinet(!) og satt langs nakkebeinet i overgangen nakken-framparten og andre skuddet hadde knust nakkebeinet og fortsatt til den stoppet i bogen. Kaliberet er 30.06 og Federal classic ammo.
  12. For å gjøre en kort historie litt lang... Morgenen 5.oktober stilte vi opp 4 mann kl 06.00 i et for oss helt nytt elgterreng, vi fikk beskjed ca 10 dager før jakta at vi skulle få overta elgjakta så vi hadde ikke akkurat den store peilingen på hvor elgen gikk med en elghund i hælene. Første slipp av elghunden var kl 06.45, hunden søkte ut og etter 10 minutter så fant han en elg. Denne var av den lettbente sorten og dro noen kilometer avgårde uten å ville stoppe i det hele tatt. Selvfølgelig så dro det vekk fra postene og jeg gikk etter. Ullhaugen (elghunden) returnerte etter en drøy time og vi kunne fortsette, men det var visst ikke fler elg i denne delen av terrenget. Etter en god lunch med det obligatoriske kaffebålet så skulle vi dra igang et nytt drev. Jeg skulle gå med ullhaugen fra grensen til naboen i nord og mot postene som satt i syd og øst. Jeg hadde et par kilometer å gå før jeg kunne slippe ullhaugen. På veien inn til slippunktet så observerte jeg noen grove elgspor og tenkte at den som har satt disse sporene skulle det være moro å få se. Jeg kom til slippunktet omtrent samtidig med at postene var på plass og slapp ullhaugen på nytt. Ullhaugen dro selvfølgelig rett inn i nabovaldet og holdt på der i en drøy halvtime før han returnerte til meg og vi kunne begynne å gå mot postene. Jeg hadde ikke gått langt før jeg fant den første brunstgropa og feiinger var det nesten over alt. Det var ingen lukt av brunst så jeg antok at oksen enten var ferdig med brunsten eller ikke var i dette området. Da drevet var halvgått så tenkte jeg på at det var en stund siden ullhaugen hadde besøkt meg og dro fram Garminpeileren. Han ver ikke så veldig langt unna, men jeg så på sporloggen at han nok drev å greide ut et eldre spor. I det samme så kommer det noen bjeff! Voff voff voff viff viff... Jeg skjønte av målet hans at elgen ikke ville stå, det høres egentlig ut som han banner når elgen stikker, det kommer noen skarpere viff viff når dette skjer. Jeg advarer postene om at det er elg på gang og da jeg skal putte radioen i lomma så hører jeg noe stamping i bakken.. Dæven tenker jeg, nå kommer elgen! Tanken var vel egentlig ikke tenkt ferdig da jeg fikk øye på elgen bak noe bjørk i full fart mot meg. Først kommer ei elgku og i hæla på denne kommer oksen! Jeg får ikke skutt med en gang da det som sagt sto en blørk mellom dyrene og meg og elgen kommer stadig nærmere... Da kua er ca 8 meter fra meg blir jeg oppdaget! Kua hiver seg avgårde med oksen på slep, men nå er det ikke noe dritt i mellom elgen og meg så jeg skyter på oksen. Oksen klapper sammen i skuddet og tryner med et brak. Jeg hadde plassert skuddet i nakken rett bak øret på oksen. Ullhaugen var over oksen nesten før den nådde bakken og hadde en skikkelig seanse rundt denne. Oksen ligger som paralysert og jeg er sikker på at skuddet traff ryggmargen da det overhode ikke er bevegelse i noen av beina. Jeg informerte postene at jeg hadde skutt en pen okse og postene ville komme opp på fallet med en gang. Jeg tar fram mobilen og tar noen "ækksjenbilder" av ullhaugen og oksen, det var den største oksen som hittil var skutt for han så det var jo litt ekstra moro for oss begge. Oksen lå fortsatt og pustet etter et par minutter så jeg ville gå inn på ryggsiden av oksen for å stikke den, jeg vil prøve å unngå å skyte så nær hunden så jeg så på kniven som et godt alternativ... Jeg runder elgen og står delvis med ryggen mot den da jeg hører ullhaugen skifter mål og det er noen stampelyder. Jeg snur meg raskt rundt og der kommer oksen seg på beina igjen! Det er da ca 2,5-3 meter mellom oksen og meg. Oksen senker hodet med geviret og stuper fram for å stange meg! Jeg løfter rifla halvveis opp til skulderen og skyter mens oksen er i stor bevegelse mot meg. I det samme skuddet går så foretar jeg et svalestup framover for å forsøke å unngå elgen. Heldigvis så traff dette panikkskuddet der det skulle, skuddet traff oksen i nakken ovenifra. Jeg skøyt mellom gevirene rett over skallen og skuddet kappet av bredbåndet mellom hodet og resten av elgen. Kula fant jeg senere igjen i bogen! Da jeg hadde fått reist meg opp igjen og konstanterte at nå er`n ferdig så kom reaksjonen. Jeg var så skjelven at jeg tror at jeg ikke hadde truffet en låvevegg med rifla om jeg så hadde stått inni låven og skutt! Det var en merkelig følelse å ikke ha kontroll på armer og bein, de skalv på en måte jeg aldri tidligere har opplevd. Det sto ikke på i mer enn ca 1 minutt denne skjelvingen, men fy for en opplevelse. Og dette er absolutt ikke den første elgen jeg skyter, men nå vet jeg hvordan det er å ha dyreskjelven! Og hvor stor var så oksen? Geviret har 8 takker med et utlegg på drøye 1 meter og oksen veide slaktet etter å ha hengt ute 4 dager 260 kg. Om noen ønsker å se bilde av denne oksen så må de sende meg sitt mobilnummer på en privat melding så skal jeg oversende bildet. Det hadde vært moro om en som klarer å legge inn bilde fra mobilen kan gjøre det for meg her på Kammeret, jeg klarer det nemlig ikke...
  13. Det kan jo være en ide og fortelle hvor i verden bikja og jeg befinner oss. Akershus er området og vi er ganske mobile og fleksible bare det er jakt Hunden kan også brukes som sporhund/bandhund, men jeg og bikja synes løshundjakt er mest morsom. Hunden ødelegges ikke av å bli brukt som bandhund, men som sagt, det er løshundjakt som er mest moro. Hunden er trent på blodspor og også gått reelt ettersøk på jakt, men vi har ikke fått somla oss til å bli godkjent ettersøksekvipasje. Han funker bra på hjort også uten at den arten er blitt skutt for han ennå.
  14. Denne høsten ser det ut som jeg har alt for lite jakt for min elghund! Er det noen som ønsker hjelp av brukbar elghund (løshund) med erfaren hundefører så er det bare å sende meg en privat melding! Hunden er en 3,5 år gammel norsk elghund, grå, hannhund. Hunden har greit søk på 500-1200 meter fra føreren, hunden har grei dressur, er sosial og kan kalles inn fra stålos. Hunden rapporterer også død elg. Det ble skutt 7 elg for hunden i 2010.
×
×
  • Create New...