Jump to content

ELGR

Members
  • Posts

    40
  • Joined

  • Last visited

ELGR's Achievements

Explorer

Explorer (4/17)

  • 10 years in
  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done

Recent Badges

0

Reputation

  1. Ta fremste stykket av en torsk, skjær ut ryggfileten og pakk den ned i salt. Imens tar du bukstykket og reinskjærer det for bein og skinn, legg også dette i salt. Sett steikovn på 200 grader og når torsken har vært i salt sånn ca halv time vaskes saltet av og fileten tørkes og legges på steikeplate og inni ovn sånn ca 20 min. ta bukstykket og skyll av salt og finhakk dette. Nå tar man enkelt å greit enten å koke poteter og lager mos eller man tar fuskeversjon med potetmos i pose som tilberdes etter oppskrifta med bytt gjerne melka med fløte og når du tar den av plata rører du inn den fisken du finhakka, trenger ikke lenger tid enn noen minutter i mosen før den er ferdig. Om vil ha litt ekstra til så sprøsteiker du et par baconskiver pr porsjon og setter oppå mosen for å jåle det litt til Kvern over pepper og serveres med ei kald øl. Signe strevet, signe maten!!
  2. ELGR

    Steinovn

    Noe sånnt ja, takker! Har noen erfaringer med slike ovner?
  3. ELGR

    Steinovn

    Har flytta slik at jeg har litt plass rundt meg og har veldig lyst til å bygge meg en steinovn slik at vi kan bake brød og lage mat på den opprinnelige måten. Er det noen her inne som har bygd en slik sak og kan hjelpe med ideer, tegninger, bilder?
  4. En god del forskjell på vllfisk og oppdrettsfisk angående salting. Oppsrettsfisk er mye feitere og trenger lengere saltetid enn villfisk. Bruker å smøre inn filetene med konjakk på fiskesida etter de kommer ut av røyken, tar gjerne en sjøl å! Prøv det en gang, det gir en god smak!
  5. Vår tradisjon har vært: Lillejulaften, kokt salta og tørka sauhau, tunger og hjerter med kålrotstappe. Julaften svineribbe, pølser og kjøttkaker med surkål og brunsaus. Har forandra den litt nå med villsvinribbe. 1. dag rester fra julaften og familiekoldtbord på kvelden. 2. dag kveite kokt eller stekt med avkokte grønnsaker. Alt med mandelpoteter. Pinnekjøttet har vi spart til nyttårsaften, det også servert med kålrotstappe og mandelpoteter.
  6. Vet ikke så akkurat kor heldig galvaniserte rør er men vet at mange av mine kompiser bruker dette og jeg likeså. Har bare fyrt det opp med god varme de første gangene å brennt ut det verste og er enda forholsvis oppegående. Er jo massevis av folk som mener at røkt kjøtt eller fisk ikke er bra for legemet også. Når det gtjelder røyking av kjøtt så sverger jeg til å bruke lavvo, ingen over og ingen ved siden der nemlig!!!
  7. Mi heter Ronja ho med å får håpe at ho ikke må på benken igjen ho med. Var kvikk som bare det etter operasjon men synes ho er blitt litt stiv i det siste, har kjennt på magen hennes og ho har ikke vondt. Bare for å være i forkant så bestilte jeg en ny for å ovelappe, må jo få den nye hvalpen godkjennt på blod/ferskspor før ho pensjoneres. Ronja ble forresten godkjennt som ettersølshund når ho var 7 mnd gammel etter disp fra DN.
  8. Har ei tispe på 10 år som fikk livmorbetennelse i vinter, ble operert og alt ser bra ut hittil. Nå har jeg bestilt arvtakeren hennes fra en oppdretter i Kalix i Sverige. Bare seks uker igjen å vente før vi får en ny tyrann i hus men moro skal det bli!
  9. Slo opp lavvoen her hjemme og skar opp noe rein og elgkjøtt i vel en tomme tjukke blingser gnei dem inn med salt og lot dem ligge noen timer. Imens gikk jeg i skogen og henta et par gode fanger med rå vier og småbjørk med lauv og litt einer som ble klipt opp i passe biter. Hengte opp kjøttet i toppen av lavvoen og begynnte å fyre bål under, først med tørr bjørk uten never for å få glør og siden på med råved. Fikk besøk og det ble konsumert noen flasker godt hjemmebrygga øl og lyginga kom igang rimelig raskt, ble en rett så trivelig kveld uti de små timer. Trivelig arbeid! Kjøttet hang vel i røyk sånn ca 5-6 timer totalt. Smaker fortreffelig når det får surre i smør i panna og spises med godt brød til. Dette er iallefall mitt førstevalg når det gjelder røykakjøtt.
  10. Boknafesk!! No e det sesong for å bokne fesk, det e stor mat nemlig. Man tager en båt ror ut for å feske å da helst torsk men steinbit eller hysa fungere utmerket. Når fangsten kommer over ripa blir den bløgga å får blø ut og når man kommer på land blir den sløyd og flekkt (dvs. splitta fra nakken til sporen hvor den får henge sammen) Kan også sperres to og to å henges rund men da snakke vi om hjellosing, en litt hissigare variant. No skal den skylles i sjøen før den blir hengt opp på et luftig sted for tørking i ca 14 daga, ei grusom ventetid! Når den så e passe bokna tar man den inn å skjær den i passe stykka å trekkes i passe salta vann, mens man kokes mandelpotetes å steike talg eventuellt flesk for å få feitt å man lage stuing av tynne gulrotskive og purreløk i en kraftig kvit saus. No e det man oppdage at ventetida har gitt resultat! Serveres straks på varm tallerken, å ka man skal drikke til har aldri vært nokka problem for det vet jo alle! Signe maten!!
  11. Bruker følgende resept og den gir et resultat som jeg er meget fornøyd med. Klyver alle hjertene og fjerner de grove senene som er inni. Strør finsalt i bunnen av et kar og legger et lag med hjerter strør på et nytt lag salt så det er hvitt og fortsetter slik til alle er i salt. Etter 3 timer tømmes karet oppned i vaskekummen og saltet skylles av hvert enkelt hjerte. Så blir hjertene tredd å en streng og hengt opp i vedsjåen for tørking. Noe frost er bare en fordel siden de da "sprenges" litt og blir litt porøse, men må ikke tørkes for lenge. Synes det er veldig viktig at de ikke blir for salte siden de ofte brukes som turmat på jakt, er veldig enkelt å putte i lomma før man starter og da skal man ikke være nødt til å drikke vann i hver eneste bekk man ser.
  12. ELGR

    Global oppvarming ?

    Det er litt rart med disse klima"viterne" for de må misstolke alt slik at de kan få rett... (inne i sitt eget hode i det minste) Det er vel få forskere som er bombesikre men om det er sannsynlighet for noe så er det kanskje en tanke å prøve å begrense eventuelle skadevirkning? Det er forøvrig forskjell på vær og klima. Har ikke påstått å være noen "viter" det overlater jeg til andre her inne. Bare lurte litt på om hvorfor det var så og har jo fått svar at klimaforskerne ikke kan metrologi. Snodig det også spør du meg, trudde klima og vær hang sammen.
  13. ELGR

    Global oppvarming ?

    Det er jo litt rart med disse klimaforskerne. De er bombesikker på hva som kommer til å skje om 50-100 år, men et 5 dagers varsel for været lokalt er nesten umulig å få til.
  14. Endelig tilbake til normalen. Gårdagens meny bestod av: Lettsaltet torsk Gulrot/purreløkstuing Guløye poteter Baconfett Er så godt at man nesten må ha flatbrød til! Drikke til dette er godt kildevann.
×
×
  • Create New...