Jump to content

HB

Members
  • Posts

    320
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

HB's Achievements

Mentor

Mentor (12/17)

  • Reacting Well Rare
  • 10 years in
  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter

Recent Badges

3

Reputation

  1. Moro og lesa att kveiken virkar som den skall.
  2. Steike denna tråden hadde eg nesten gløymt heilt bort,moro og lesa den att! Me har brygga joleølet i år au og gjort det slik me bestandig har gjort det, fulkt tradisjonene med med 3steg mesking og vore veldig nøye på reinhold ,og resten gjeng av seg sjølv altså slump og på augemål! ellers vil eg ambefale den nye boka Garsøl av Lars Marieus Garshol han skreiv et avsnitt det om Morgedals øl!
  3. HB

    Kraftkok

    Etter å ha flytt rundt på dessa jævla kraftbeina i frysen,så fekk eg eit innfall at nå måtte eg koke kraft elles blei det sikkert ingen ting i år heller!!!!! Så til alle jegrar som har tenkt at "dessa beina er for jævlig å kaste ,så dessa kokar ,me kraft på seinare i vinter"!!!! her kjem ei oppskrift!!! Fyst ca 3 kg med kraftbein som ein skal brune i steikeovn. i ovn på 250 grader i ca 30 min (det luktar ikkje godt så det er ein fordel og vera aleine heime!!!! ) Me har ein gamal Ulabrand på kjøkkenet så den passar utmerket å koke kraft på !! Fyst så tar ein alle beina som ein har svidd på 250 grader ut av steikeovn og har i ein stor kjele med ca 3 liter vatn ,sammen med 3 fedd kvitlauk 3 stk gullrot, 1/2 1stk purre og 2 stk lauk 1/2 selerirot 1/2 persillerot og 2 ss salt detta må koke/puttre i ca 5-6 timar Etter koking så rask nedkjøling , ta av fettet som er på toppen av krafta!! Under fettlokket er dei gyldne dropane med kraft !
  4. Fekk inn denna bukken på viltkamraet, Har det vore gaupe og forsynt seg av pelsen ,er det nokon som har ei annan som har ei forklaring???
  5. Jau då, eg har bruka vørteren som me bryggar på i brøddeigen, ,med veldig godt resultat men då med vørteren som er veldig svak på smak (den som er til slutt i meskeprosessen) Brødet smakar søtt og har endå meire maltsmak. eg har ennå ikkje prøvd ølgjær til brødbaking,men kan ein bruke ølgjær til brød tru?
  6. Som den profesjonelle husfaren eg er, så er det ein husfars plikt og skaffe resten av familien mat Nå er eg ganske god til å passe på at me har kjøt i huset, ,men at eg skulle bjønde å baka brød, det må eg innrøme at var ei dørstokkmil. Men mat må ein jo ha ,og etter som eg har fått meir og meir dreis på bakinga, så er kaupeblød som å banne i kjerka. Så eg vil oppfordre alle husfedre på kammret til å bjønde å bake brød, det er både moro og godt!! her er ei lita oppskrift på det me likar best her i huset! Detta er heilkornbrød. Korna skal leggast i vatn natta over. detta er til 4 brød i form. 7 dl heilkorn, ca ein dæsj (dl) med solsikkefrø , ein dæsj med Linfrø og ein dæsj med sesamfrø. Detta has i ein bolle med ca 6dl vatn, og la det stå natta over! Alle som skal bjønde og baka ,bør kaupe seg ei brødbok, og følge oppskrifta der nøye, og så kan ein jo bjønde å slompe etter kvart. Her har korna ligge natta over, og eg har og i 5 dl med skumma surmjølk som varmes til 37 grader Eg brukar 05 kg med Grovbakst og 3 dl med samalt kveite grov sammen med 2 ts salt, 3 ss med matolje og ei pakke med tørrgjær som blandast i ca 7 dl med finmalt kveite mjøl. Så er Bjåland Jakt og Fritid i gang med bakinga!!! Eg har funne ut at er deigen opp til skaftet på rørepinnen er det akkurat passe deig til 4 brød. Klar til heving i ca 1,5 time heves til dobbel størrelse. Fomene må smørast ellers blir brøda fastbrent. Klar til etterheving i form i ca 50 min Inn i ovn på 180 grader på varmluft. etter ca 50 min på 180 grader så er det avkjøling under kjøkkenhandklede,og pensle brøda forsktig med litt smør. Jada, nå kan dei bare koma att frå skule og arbeid for nå har husfaren gjort sin plikt
  7. Då kan ein vel sei at eg har gjort mitt for og få julestemningen i boks her på garden Me hadde oppskåk for ei veke sida og ølet blei eit fyldig godt joleøl om eg skal skryte litt av kån sjave!!! Her er nokre bilde av seansen!! Tradisjonen tro hadde me invitera naboar og venner på oppskåk god stemning var det,og mange verdensproblem blei løst, der framfor bålet. (er oppskåka vellykka skal det gå med 10% øl ) Suslelaget blei spude om å halde kurs i ølbrygging nå før jol ,noko me gjorde sefølgeleg, Det var 6 elevar og dei fekk med seg ca 25l kvar,noko dei var veldig godt fornøgde med!!!! Er det nokon av kammerbrukarane som kjenner att plassen det blei brygga på??
  8. HB

    Slakting av julegris

    Tradisjonen tru har det blive joleslakting på Stånd i år og! I sommar /høst har eg hatt bare 2 grisar,(Flesk og Duppe var navnet på dei ) dei var kjempetrivlege og ha og fore på, dei har levd herrens glade grise dagar med gamle brød og anna restemat,fin måte og utnytte restematen på! Store og fine blei dei når me hadde slakta dei då viste vekt på :Flesk 153 kg og Duppe vog 122 kg .Store,men dei hadde fenge mykje trim så dei var ikkje for mykje fett på dei!! Her er nokre bilde av slakte seansen!!! Human avliving av grisane,ein Colt Pyton er veldig sikker måte og avlive grisen med!!!! Svartjoleftan har me tradisjon att me et griselabbar,og då må ein ta vare på råvarene. Silje varmer opp labbane slik att me skal få av neglane til grisen! Dessa var av rasen edelgris,og når grisen får gå ute får den og veldig lang bust. . men når ein har rektig temp på skoldevatnet (73 grader) er det ingen problem og få av busta Korteist mat det likar eg! Bådde maltøl og ribbe til jol!!!!!
  9. Ja kveik . ja i gamledagar ,når høvdingen og dei andre naboane brygga på bruket her,var det kveik som gjalt. Kveik var gjær som dei tok vare på år for år. Kveik var slik att dei tok ein ring med bjørgelauv og la i meskekaret og lot det stivne,og henkte kransen på buret til tørk.Kunne då bruke den året etter. Me i Suslelaget har brukt overgjær bestandig,og er heilt enig med med Erlendso att brødgjær det er kun til bruk i brød og knapt nok det!!!!
  10. Me i suslelaget blir absolutt ikkje fornærma av kritikk av ølet eller framgans måten me bryggar på! Me er fulstendig klar over att du kan få eit bedre resultat viss du bryggar på eit lite kjøkken bryggeri,(50literl) men så kjedeleg det er og få samme smaken heile tida!!!!!!!! , til opplysing så fekk me 5 plass i nordbrygg sin joleøl konkuranse , eg trur det var i2009 etter det har me ikkje sent inn øl .det gjelder og gi seg mens ein er på topp!! Men detta er måten me har valkt og brygge på, og trivast utmerket med.Det viktigaste er 3 ting: renhold ,renhold og renhold. Til nye brukerar som har tenkt og bjønde og brygge er eit lite kjøkken bryggeri noko av det beste ein kan bruke,og Norbrygg har mange tips og koma med. (Men så kjedeleg da :crazy:
  11. Ja så var Suslelaget i gang med joleølet!! denna gången brygga me på 50 kg pale ale,25 mynkjner 1 og 12 kg mynkjner 2 0,5 kg sjokolade malt og 2 kg karamelt malt. her er nokon stemnings bilde frå helga! Detta burde det bli eit mørkt og kraftig joleøl av! Her er det kortreist mat og drikke!!!!
  12. Jada toppen av lykke ,gode gamle Raudnakke kan sine ting!!! Den gjeng høl i høl!!!
  13. Suslelaget er i gang med brygginga av sommarølet!!! Denna gången ville me ha eit lyst og lett sommarøl,så me brygga på 50kg pale ale og 25 kg kveite malt.Kveite hadde me ikkje prøvd før ,men det skulle gjera ølet friskt og lett syrleg,men detta veit jo alle ølkjenerar som har drikke kjeiteøl!!!!! Bilde er frå kvelden før brygging,me legg maltet i bløt På leting etter mus i meskekara!!! Detta er frå oppskåka !!!!! ,me sette 275 liter til gjæring,og når me hadde tappa opp på fata,sat me att med ca240 liter!!! Det vill sei att det forsvant 35 liter til englene under gjæring,men det er nå ikkje meir enn rett og rimeleg att dei skal ha sin del!!!! Det er somregel aldri noko problem og spørje gode naboar til hjelp under oppskåk. PS:Ølet blei lett og friskt i smak det, og eg kan anbefale og bruke kveitmalt
  14. Då er det bare og takke Kjell Åge for att han lært kån sære Vest-Telemarkingar og ete smalahove. Me i susle laget har hatt som tradisjon og ete smalahove til jol, sammen med joleølet.Men i år var me sjuke i jola,og under ein exspidisjon i frysen fant eg smalahove,og fant ut at dei får me eta opp fort som F. Oldemor hadde nok vore stolt av meg (trur eg),hadde ho sett att eg koka smalahove på den gamle ulabranden som ho bruka!!! Og etter 3,5 timar på kok ser dei slik ut ,klar til og etast sammen med kålrabistappe og poteter Nam,nam
  15. Kjette med 2 ungar (han og ho unge) skutt i los i Kviteseid i dag
×
×
  • Create New...