Jeg var inne på Hjorteviltregisteret og sjekket aldersfordelingen på skutte hundyr eldre enn kalv. De siste 3 år er andelen voksen ku i avskytinga hele 55%. og ungdyr da på 45%!!
Jeg kikket litt på anbefalt kuavskytning i den store undersøkelsen elg, skog og samfunn, der de anbefaler å legge avskytinga på 1,5 år gamle dyr for å maksimere kjøttutbytte. Det er vel og bra så lenge vi evner å skyte riktig på kuene. Men praksis viser noe helt annet
Jeg spør meg da om vi ikke gjør oss selv en bjørnetjeneste ved å gå for denne modellen, da vi ikke evner å bedømme alderen på kuene?
Ved å vri avskytingen over på kalv vil kunne høste mer kjøtt, og fler jakt jaktopplevelser på tilgjengelig vinterbeite?
Jeg har stor tro på en modell med 60 % ungdyr, 20 % ku og 20 % okse i tildelingen, og med en mulighet til å skyte ungdyr, så lenge det er voksne dyr igjen på kvoten. Så fort voksen ku kvoten er brukt opp omgjøres ungdyrkvoten til kalvekvote. Da vil vi unngå overskyting av de produktive dyra, og avkastningen bli maksimert.
Er det fler her som har tenkt i de samme baner?
Inspill med logiske resonementer mottas med takk, både for og imot.