Jump to content

tikkat3

Members
  • Posts

    537
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

tikkat3's Achievements

Proficient

Proficient (10/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Rare
  • Conversation Starter
  • Week One Done

Recent Badges

3

Reputation

  1. Hva var det som var galt sa du? Slik du beskriver det, tviler jeg på det var løpet som var problemet, men noe annet som han gjorde i tillegg til å bytte pipe. Feks sørget for at det var klaring mellom løp og stokk.
  2. Trådstarter skryter selv på nettet av hodeskudd på hjort på 150 meter i måneskinn, samt skyting på pluss minus en halv km i dagslys, så jeg hadde vel ikke sett for meg at det kom moralske oppgulp fra den kanten. Synes selv det kan være vanskelig å se forskjell på hjort og rådyr ( ihvertfall hind/ rå med kalv i måneskinn) så om jeg har begge deler på kvoten så hadde jeg nok skutt først og sett etterpå... Jeg er enig at det er noe spesielt å ta feil av elg og hjort, men for min del er det andre ting med dagens jegere som provoserer meg mer. Feks dette at "vanlig" jakt ikke er spennende nok, man må trekke seg tilbake 50 meter for å komme over 400 meters grensen, eller man jakter med revolver.
  3. Jeg lot meg og tirre opp av rasehundfolket i starten av denne tråden. Kan ikke folk kjøpe de hundene de vil? Har de noe med det? Men så kom jeg til å tenke på dreverrasen. Før var det en hund som glefsa etter alt og alle som var dumme nok til å gå bort til den, og slapp du den i skauen, måtte du hente den i nabokommunen uka etter. Nå er dreveren en fenomenal familiehund, og den loser 1-3 timer vanligvis. Etter mitt syn går den alle andre rådyrhunder en høy gang, jeg kommer aldri til å vurdere andre raser. Hadde denne rasen hatt en slik utvikling om alle var gratispassasjerer, slik jeg har vert til nå?
  4. Jeg må ha rare øyne, for jeg ser ingenting på høyeste forstørrelse i dårlig lys. Jeg skrur mer og mer ned på forstørrelsen ettersom det blir mørkere. (skjeldent under 4 riktignok) Dette har vi diskutert før, og jeg vet du er uenig, men slik er mine øyne. Forøvrig har jeg både 12 og 10 ganger på Zeiss kikkertene mine nå som har 50 åpning, og har hatt 8x56 og 2,5-10X56 kikkerter. Jeg synes sistnevnte var bedre i mørket, siden jeg kunne skru den ned på feks 5 når det virkelig var mørkt. Dette var riktignok en fast 8x56 doctor og en variabel S&B. Videre så kommer jeg aldri igjen til å jakte med tysk 4 på natta, etter at jeg har fått kikkerter med lys. En annen ting er at tysk 4 sladder alt for mye av synsfeltet etter mitt syn.
  5. Sikkert riktig i teorien ja, men jeg har ikke gode nok øyne til å se forskjell mellom 50 og 56 åpning. ( har hatt flere toppsikter med begge) Jeg gidder ikke dra på den ekstra vekta som kikkerter med 56 åpning gir lenger, siden forskjellen er så minimal. Forskjellen mellom med lys og uten er imidlertid som natt og dag. For min del ihvertfall. Jeg hadde tendens til å skyte for mye "midt på" med tysk 4. Med vomsøl som resultat. Man måtte tvinge seg til å sikte så langt frem man turte. Med lysprikk er det som å skyte på dagen. Men man kan sikket trene seg opp til å skyte godt på natta uten lys i kikkerten også.
  6. Det var mye mer juks og fanteri enn jeg hadde trodd i SA. Jeg fikk forøvrig ikke helt med meg den store forskjellen på å skyte en oppdrettet løve kontra en antilope som var kjøpt på auksjon? Annet en prisen... Hvordan er prosentfordelingen mellom jakt på ville dyr ( feks Namibia) og slik jakt vi så i filmen? Er det sånn at 90 % av alle nordmenn som reiser til Afrika reiser til SA? Eller reiser de fleste andre steder?
  7. Jeg diskuterte dette med avstand en gang jeg hadde en kopp kaffi sammen med en oppsynsmann ved et reindyr jeg hadde skutt. Han sa følgende: Om en jeger skyter på 150 meter, og det går greit, så kan vi kanskje ikke gjøre noe. Men om det går galt så ville vi sannsynligvis levert en anmeldelse på vedkommende. Denne oppsynsmannen ( en trivelig og jordnær kar i 30 årene) syntes altså at 150 meter var noe langt. Dere kan jo bare tenke dere hva den samme oppsynsmannen mener om skyting på 300-400 meter. Videre tror jeg at et bestått jegeroppsynskurs har større påvirkning i en rettsprosess enn bestått langholdskurs... Jeg hadde topptrimmet rifle alt den gangen, med tofot, stor seizz og flattskytende magnumkaliber. Avstandsmåler var ikke enda oppfunnet, ihvertfall ikke vanlig blandt jegere. Det var da jeg skjønte at man måtte plukke opp tomhylsene etter seg om det ble noe langt... Det blir jo levert en rekke anmeldelser etter reinsjakta hvert år, både på skyting av feil dyr og for brudd på viltloven. Jeg er ikke sikker på hvordan slike saker blir avgjort, det blir vel ikke rettsak av slike ting? Får man bare en domsavsigelse i posten noen måneder etter avhør? Er det derfor man ikke finner noe om dette på nettet?
  8. Moralister og synsere. Det er vel meg det da... Jeg syntes det var relevant for temaet å nevne at om du gjør det du spør om, så vil du etter alle solemerker bli dømt for brudd på viltloven med de følger det får. Denne lille detaljen er en av ytterst få som er utelatt i de fleste langholdstråder, derfor kan uerfarne folk bli forledet til å tro at det bare er fritt fram... Om du blir tatt vel og merke. Dette er ikke hvordan jeg ønsker det skal være, det er hvordan jeg oppfatter jaktpolitiet, oppsynet og domstolenes syn på skyting på lange hold. Det hjelper lite å stå å skrike KORTTENKTE IDIOTER i en rettsal, man må forholde seg til resten av samfunnet vi og. Om du mener dette er helt irrelevant for det du spør om, får du ha meg unnskyldt for at jeg tolket feil. Jeg ser forøvrig at du i åpningsinnlegget spør om standardkaliber, mens du i oppsummeringen om hva tråden skal handle om har endret dette til standardpatroner. For min del synes jeg langholdstrådene er spennende, nyttige og velskrevne. Skyting på lange hold er noe alle bør kunne, om man kommer opp i en situasjon som PederR beskriver. Dessuten er det rasende morro å skyte på lange hold, har selv ikke kommet lenger enn 600 meter, men har planer om det.( jeg håper du skjønner forskjellen på å skyte på et skadeskutt dyr kontra et friskt dyr Peder?) For min del har jeg vel ikke beskrevet en eneste felling her inne, ei heller utfallet av skytekonkurranser som jeg deltar relativt hyppig i. Du kan jo tolke det som at jeg ikke vet en dritt KnuteriK. Jeg gidder ikke å hive meg på skrytegaleien fordi du tolker det slik. Jeg liker bedre å jakte enn å skrive om å jakte. Prinsippielle diskusjoner synes jeg er mer spennende. For eksempel temaet hvordan alternative jaktformer ( buejakt, pistoljakt og langholdsjakt) påvirker samfunnets syn på jakt og jegere. Og jeg hadde ærlig talt trodd det var rom for slikt på et DISKUSJONSforum. Om alle skal bøye seg ydmykt i støvet for en håndfull selvutnevnte guruer, så er ikke dette plassen for meg. Ellers føler jeg et snev av dårlig samvittighet for å "forsøple" langholdstrådene. Det er noe i den kritikken. Men jeg prøver å holde fingrene fra tastaturet i de mest gjennomarbeidede trådene. Jeg føler vel ikke trådstarter har lagt like mye skjel og fritid i denne tråden, derfor tar jeg det her. Når det er sagt synes jeg de trådene der det antydes at man skyter på friske dyr på avstander langt over det samfunnet forøvrig anser som forsvarlig, bør tas i et lukket fora der ikke gud og hvermann kan lese.
  9. Forresten: Vi hører at en har blitt dømt for å skyte en rein på 250 meter. HVORFOR tror du det ikke er ulovlig å skyte et dyr 400 meter?
  10. Tja, å beskylde en dommer for at han ikke vet hva han driver med når man ikke er enig i domsavsigelsen er vel en smule optimistisk? Om man ikke er idiot, eller korttenkt, har man ihvertfall klokketro på seg selv... Om denne historien er riktig da, det vet man jo ikke enda. Til det du spør om: Nei, det er ikke et problem med langholdsjakt i Norge i dag. Ja, jeg tror det kan bli problemer spesielt med negativ omtale av jegere, men og sannsynligvis en mindre økning i antall skadeskytinger om denne "trenden" brer ytterligere om seg. Det er ikke noen konkret grense for hvor langt man har lov å skyte dyr i Norge i dag, og man trenger det heller ikke. Dette blir en individuell vurdering fra sak til sak. Men om unge lovende langholdsjegere lurer på om grensen går på 600- 800 eller 1000 meter, kan det jo være nyttig å ha med seg hvilke avstander jaktoppsynet og domstolene tenker på som grensen mellom ansvarlig og uansvarlig jakt. Altså +/- 200 meter for å si det grovt.
  11. Jeg gadd bare se halve programmet, og det bekreftet egentlig mitt inntrykk av Afrikajakt. Jeg ble først litt forbannet på at de to amerikanske jegerene ble svindlet for sparepengene sine. Men de var jo selv strålende fornøyd, så da er det vel greit forsåvidt.
  12. Unnskyld litt OT: Langholdsjegerene har hele tiden påstått at de kan skyte på hvor lange hold de selv ønsker i Norge. Jeg har hevdet at ved skudd på 400 meter ville jegeren blitt anmeldt og sannsynligvis dømt. Det fikk jeg kraftig med kjeft for, og jeg ble til tider idioterklært. Jeg utfordret langholdsjegerene til å bevise lovligheten av langholdsjakt ved å skyte et reinsdyr på 400 meter foran snuten til en oppsynsmann i reinsjakta, men ingen har slått til enda. Derfor hadde vert interessant å høre litt mer om denne hendelsen: Jeg startet med å unnskylde for Off Topic, men det må da være on topic å diskutere lovligheten av det han spør om? Ikke bare om det er teknisk mulig? Ellers kan man jo stort sett gjøre som man vil på hjort og elgjakt, det er ingen oppsynsmenn som ser deg der. Det er mange som jakter med blyhagl også, men vi får ikke lov å snakke om det. Langhold er blitt en farsott i Norge, sikkert mye grunnet artikler her inne. ( velskrevne artikler av dyktige skyttere/ jegere må jeg få legge til) Jeg håper ikke for mange av de Sauer 150 omtalte som kule/ barske/ tøffe guttunger tar dette over på levende dyr før de har nok kunnskap og trening. Så kan det vel være en grei detalj å ha i bakhodet at man sannsynligvis blir dømt om man blir tatt for dette...
  13. Det lages blaserløp av blanks, tror noen kaller det "kannibalisering" , dvs man feller inn et løp i kammeret på et originalt blaserløp. Utgangspunktet er ofte at man ønsker et kaliber som ikke leveres originalt. Det er vel få bestillinger på dette som skyldes lang leveringstid på originalløp. Det blir sannsynligvis en dyrere og dårligere løsning, og det er ikke sikkert man får det tidligere heller..
  14. Det er vel ikke noe problem dette, har du utlånserklæring fra butikken er jo saken grei. Greit nok at utlånserklæringen egentlig bare varer 4 uker, men det bør jo gå an å snakke seg ut av. Av og til lurer jeg på om vi alle bor i samme landet. Det lånes ut mye jaktrifler her i distriktet, men de færreste har hørt at det er noe som heter utlånserklæring. Blir man mot formodning stoppet, er det sannsynligvis av en politimann man kjenner, og man forklarer bare at man har lånt rifla av den og den.
×
×
  • Create New...