Jump to content

Lille Arne

Members
  • Posts

    658
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Lille Arne's Achievements

Proficient

Proficient (10/17)

  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • Very Popular Rare
  • 10 years in
  • Conversation Starter

Recent Badges

108

Reputation

  1. Det står ingenting direkte om bajonetter i noen internasjonale konvensjoner, det er en seiglivet myte videreført av unge fenriker (i dag kanskje visekorporaler) som er redde for å si "jeg vet ikke" til soldatene sine, og ikke har lært at det er så enkelt som å slå opp i Manual i krigens folkerett (2013), kapittel 8. Ut fra det kan man utlede at en bajonett med tupp av plastikk som ikke synes på røntgen og er ment å brekke av inne i kroppen på motstanderen vil være forbudt (et utrolig upraktisk og søkt våpen forøvrig), og at man ikke kan smøre gift på bajonetten sin. Bajonetter vekker tydeligvis en eller annen særlig avsky og redsel, men er i grunnen ganske "snille" våpen. Det er bortimot umulig å tenke seg at selve bajonetten gjør det umulig å la være å stikke andre enn de en har lov til å stikke eller påfører unødvendige følgeskader på sivile (forbudet mot vilkårlighet og kravet om proporsjonalitet), og de skal utformes særdeles kreativt for å påføre "unødvendig lidelse" (se over). Fra Howard S. Lewie, "History of the Law of War on Land", International Review of the Red Cross, 2000: Britene har en veldig streng tolkning, som en kan forvente av et av Europas mest knivofobiske folk, og mener mothaker og serratering (i hvert fall om de er designet eksplisitt for å påføre "tilleggsskade") er forbudt, samt å smøre bajonetten inn med bæsj:
  2. Norske Leopard 2 er 2A4-versjoner kjøpt brukt fra Nederland og har FN-MAG som koaksial- og tårnmitraljøse.
  3. Du skriver det jo ikke rett ut, men det er vanskelig å ikke lese deg som om du går ut fra at bevæpning av tollere vil foregå ved å dele ut pistoler og ammunisjon uten videre seremoni. Det vil selvfølgelig være helt uansvarlig å bevæpne tollere uten samtidig å innføre både en våpeninstruks (gjerne en tilpasset versjon av politiets) og et utdannings- og treningsprogram med en godkjenningsordning. Omtrent som politiet og vakt- og sikringssoldater har i dag.
  4. Drapsstatistikk for 2013-2023 finner du her: Nasjonal drapsoversikt 2013-2023 Men jeg er enig i at dette strengt tatt er off-topic, i og med at statistikken så vidt jeg kan se ikke omfatter uaktsomme drap og uaktsom grov kroppsskade, dvs vådeskudd. Det er jo der grundigere våpenopplæring kan ha en misjon.
  5. Nei. NROF har ikke noe program US-karabinen kan brukes til.
  6. På kurs er det som regel mer slakke på håndheving av utstyrsreglene enn på stevner.
  7. 3869 er for hele satsen med hylster og mulighet for paddle-, molle- og lårmontasje, samt en magasintaske. Jeg lenket til det mest fordi det er standardsatsen som leveres ut i Forsvaret. Bare tilsvarende hylster (på 7TS er selve hylsteret i et annet materiale, låsemekanismen er den samme) med beltemontasje til G17 kommer på rett under 2000: https://www.norsegear.no/safariland-7ts-als-mid-ride-level-i-duty-stx-plain-gun-1 Jeg har ingen erfaring med hylstrene du linker til, og de kan sikkert være bra de. Men Safariland med ALS vet jeg funker.
  8. Jeg bruker samme hylsteret, det har vært Forsvarets standardhylster i noen år nå. Funker helt glimrende til NROF N3. https://www.norsegear.no/safariland-norway-kit-glock-17-qls-fde
  9. Velg nivå 2. Utfordringen i NROF er å holde pistolen på plass i hylsteret når du beveger deg i kombinerte rifle/pistol øvelser, ikke at noen prøver å ta våpenet fra deg. Nivå 3 er overkill.
  10. Tolletaten har en stund vurdert flipper-kniver som "springkniver", basert på en snål tolking i det nye våpenrundskrivet: Det står litt i tråden her: https://www.kammeret.no/topic/97273-ny-dom-er-assisted-openers-faktisk-tillatt/
  11. Jeg har fikset det jeg fikk til av det som var helt feil. Ukrainsken min er ikke noe å skryte av, men jeg kan se når noe blir helt feil og stavre meg gjennom relevante tekster. Det som står uendret er så vidt jeg kan se riktig.
  12. Den minste av Savottas jääkäri-sekker har helt flate, upolstrede reimer. Med 20l pluss er den kanskje litt liten, men med Molle "overalt" kan du hekte på det meste. Jeg har nylig sett på og pirket på en, og jeg tror du skal bruke lang tid på å slite en ut. https://www.widforss.no/savotta-jaakari-backpack-s-brown
  13. De kan beholdes og omsettes til DSSN og NROF-bruk.
  14. Ja. Du har lov å beholde en hagle uregistrert om du har eid den siden en eller annen dato i 1990. Skal du selge den/gi den bort/overlate den til arving må kjøper/mottager/arving søke om ervervstillatelse og registrere den. Det gjelder alle typer hagler (unntatt hagler laget for svartkrutt med produksjonsår før 1890).
×
×
  • Create New...