Jump to content

psAico

Moderators
  • Posts

    1,829
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    15

psAico last won the day on March 10 2021

psAico had the most liked content!

Recent Profile Visitors

2,477 profile views

psAico's Achievements

Veteran

Veteran (13/17)

  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • Very Popular Rare
  • First Post
  • Collaborator

Recent Badges

937

Reputation

  1. At Buck 110 og diverse kloner ser ut til å dukke opp titt og ofte i en tråd om lette kniver er …vel, ikke helt hva jeg forventet. Kanskje er det bare ulike referanser som gjør at den enes lett er absurd tungt for en annen, eller som en amerikaner vil avføye hele diskusjonen med; hvis du synes Buck 110 er for tung er det du som er for pinglete. 110 er uten tvil en viktig milepæl innen foldekniver, såpass betydningsfull at den hører hjemme hos enhver kniventusiast. Vel vitende om hvor pinglete jeg er valgte jeg lillebroren, Buck 112, men selv den oppleves som ett blylodd i lomma. Nå har det kommet flere oppdaterte varianter av 110 i lettere materialer, men da forsvinner også litt av sjarmen og etter min mening finnes det nyere design som utnytter disse materialene bedre. Min absolutte favorittkniv er Spyderco Dragonfly, nettopp fordi den er latterlig lett, forsvinner i lomma, men er allikavel en fullgod kniv som er god å bruke. Det tok litt tid å bli vant med den og jeg eide basisutgaven i VG-10 i flere år før den ble fast inventar i lomma. Til jakt og friluftsliv blir den ofte litt for «tasjhlaitt» som vi sier her omkring, men til nesten alt annet er den fast inventar i lommen.
  2. Kan ikke annet enn si meg enig med TS. Foldekniver er ikke noe jeg har vokst opp med, så det var en mental barriere som måtte brytes før jeg klarte å legge fra meg slirekniven, men etter den barrieren var brutt så ser jeg meg sjelden tilbake. En god foldekniv er som regel kapabel nok til det jeg må ha en kniv til, og de lette foldeknivene i forsterket nylon/zytel, uten stål-liner er de klare favorittene til friluftsliv. Ett lite utvalg av det som etterhvert har blitt flaut mange kritiske oppgaver håndteres med en letthet som får slireknivene til å skjelve
  3. rask åpning av konvensjonelle lommekniver er mer teknikk enn teknisk løsning. For de fleste vanlige låsemekanismer så er muligheten til å skyve knivbladet ut i stor hastighet ett resultat av detent/motkraften som holder bladet lukket. Jo større moment som kreves for å overvinne lukkekraften, jo raskere kan knivbladet manipuleres ut av grepet. Ironien her er jo at hastigheten knivbladet skyves ut med ikke har noen beviselig relevans for hvor egnet den er som voldsprodukt, men en svak detent/motkraft vil gjøre kniven utsatt for å åpne seg i lommen, og således innebære stor risiko for brukeren. Selv det eksisterende forbudet mot springkniv burde blitt vurdert på nytt ifm. ny våpenlov. Markedet for springkniver ser helt annerledes ut i dag enn det gjorde da dette forbudet ble innført. Mange av springknivene som produseres i dag både egner seg- og er spesifikt laget for lovlige og nyttige formål. NOJS/Kammeret.no spilte inn argumenter for en slik revurdering i høringsrunden, men det virker å ha blitt kostet under teppet i all stillhet.
  4. Mulig jeg bare er dårlig til å lete, men fant ikke info om styret på hjemmesida. Kanskje ikke det folk først og fremst ser etter når de er nysgjerrige på armbrøstskyting, så jeg skjønner prioriteringen, men greit å ha med for å fremstå seriøse.
  5. Denne youtube-kanalen har alltid vært klar på at dette ikke er vitenskapelige tester, og at det er mange variabler som han ikke har kontroll på. Ikke dermed sagt at det er uten verdi. Selv med veldig liten sample size, ukontrollert testmiljø og en snever test som ikke nødvendigvis reflekterer normal bruk, så er det interessant å se at resultatene er forholdsvis repeterbare og at innbyrdes ranking mellom stålkvaliteter og knivmodeller stort sett plasserer seg som forventet. Men en må ikke ta det for mer enn det er. Som frittstående "forskning" er det i beste fall mangelfult, men som ett ekstra datapunkt i en større sammenheng er det bare positivt etter min oppfatning. En kan jo i grunnen si mye av det samme om CATRA testing også, selv om det er en veldig kontrollert test, så reflekterer den i liten grad normal bruk. Datapunkt er datapunkt. Ikke fasit.
  6. Dette var off topic for lenge siden, men nå går selv avsporingen litt på kryss og tvers. Det er for så vidt greit det også, men da kreves det litt kontekst for å ikke ramle helt av lasset. Jeg kan forstå at du foretrekker rustfritt, @Jambi, det gjør jeg selv også til 90% av all utendørs bruk. Men valg av stål er alltid ett kompromiss, så en må bare velge det som har minst ulemper for en selv. Jeg blir småsprø av rust, og jeg klarer å få 3V o.l. til å ruste bare jeg tenker på å gå ut døra. Litt lett chipping på en brukskniv i rustfritt stål kan jeg lett leve med. Jeg har en Fällkniven WM-1 i VG-10 som har vært min foretrukne tur-, jakt- og fiskekniv i 23 år og en F1 i VG-10 som jeg har dæljet løs på i 10+ år som camp-kniv på ulike "tungpakker-turer". Jeg har mer fancy greier i Elmax, Magnacut, LC200N osv, men det er fortsatt disse to gamlingene som stikker av med storparten av bruken. Enkle og greie, og passelig disposable om noe skulle gå galt. Det er lett å overtenke dette med stål, men siden det alltid blir ett kompromiss uansett, er det er viktigere å rangere disse hovedegenskapene, finne en kniv du liker innenfor disse hovedrammene og komme seg ut, istf å bruke tida på å diskutere mikro-nyanser med andre tullinger på ett nettforum. Kan være fint det også, men å glede seg over egen bruk er tross alt viktigere enn å vinne diskusjoner.
  7. Ingenting galt i å utfordre autoriteter, @Jambi det er ett sunnhetstegn. Da denne tråden ble vekket til live tenkte jeg ett øyeblikk at det kunne utvikle seg til en interessant diskusjon, men uten argumenter og kilder blir det bare irriterende støy. Som utfordrer ligger bevisbyrden hos deg, sånn er det bare. Tvilen kommer autoritetene til gode, iaf. i denne type sammenhenger, der det autoritære har opphav i faktiske meritter.
  8. En skal huske på at mange av valgene produsentene tar ikke nødvendigvis er for å forberede ytelsen for den erfrane, men for å redusere effekten av brukerfeil og påfølgende sutring og reklamasjoner fra gjennomsnittskjøperen. For buskmakeri- og overlevelseskniver i økonomiklassen gir det derfor en viss mening med mikrobevel. Personlig er jeg helt agnostisk til temaet. Kjøper det jeg har lyst på, og havner til slutt på den geometrien jeg synes fungerer best til tiltenkt bruk.
  9. Så vidt jeg har forstått er det bare de såkalte bushcraft modellene til Mora som har microbevel. Tull er det nok ikke, det blir vel i praksis litt som en konveks egg med "lav oppløsning". Dvs. en egg som er mer stabil, men fortsatt tynn nok bak eggen til å kutte med lav motstand. Men klart, det er jo noe dritt hvis mann kjøper noe sånt og vil ha ekte skandinavisk slip, da må det fjernes en god del stål før mann er i mål.
  10. Jeg liker også den originale best, og en versjon i elmax høres jo flott ut, men jeg har nå mine tvil ifht. at en slik versjonen får full konveks slip. Og uten det så klarer jeg muligens å motstå fristelsen.
  11. https://www.nortent.no/nettbutikk/8-teltovn/15-nortent-ultralett-sammenleggbar-teltovn/
  12. Kjøpte Nortent Lavvo 6 og titanovn på våren i fjor. Planen var å ha det i hus før påske, å få testet litt på tampen av vintersesongen, men Nortent var tomme for telt i lange perioder i fjor, og det de få gangene de fikk påfyll var det tomt igjen etter ett kvarter. Ble noen test-turer på barmark i Mai og hot-tenting uten ovn i sommerferien. Selve ilddåpen kommer vel når jeg og ungene drar til fjells nå i vinterferien. Ovnen blir dødelig varm på itjnå tid, og har foreløpig ikke vist antydning til å smelte.
  13. Klassisk, muligens. Dårlig ventilasjon, absolutt. Ny drenering på sikt, sikkert uunngåelig. Dette er dog ikke yttervegg, skal sies. Aner ikke hva som er på baksiden, mest sannsynlig har han som eier den andre halvparten ett ganske tilsvarende rom der (med langt færre våpen). Bedre/balansert ventilasjon er på blokka, ny drenering er ikke inne i budsjettet ennå.
  14. Mitt våpenskap har stått i kjeller siden midt på 90-tallet. De første 10 årene i to ulike hus/soverom, med tynt gulvbelegg og panel/sponplate på vegg. Store variasjoner mellom dag og nattemperaturer pga. utlufting om natten, men aldri tegn til fukt. Skapet var skrudd fast i vegg begge plasser, men meget sparsomt - mer veltesikring enn tyverisikring. De neste 10+ årene stod det i uinnredet kjellerbod, direkte mot mur. Jeg fikk aldri somlet meg til å skru fast skapet. Ingen tegn til rust. Da jeg flyttet dit jeg bor nå, havnet skapet i ett delvis innredet kjellerrom; tynt gulvbelegg mot murgulv og malt murvegg. De første årene hadde jeg ingen til fukt eller rust, men da jeg etterhvert fikk somlet meg til å skru fast skapet på forskriftsmessig vis så skjedde det noe. Desverre var dette i en periode med litt laber aktivitet, så det skjedde faktisk ganske mye før jeg oppdaget problemet Den dominerende teorien er at fuktig luft kondenserte mot metalloverflaten når denne ble mer effektivt avkjølt mot kjellergulv/vegg etter skapet ble skrudd fast. Motgiften ble å lekte ut skapet fra vegg og gulv, samt montere ett lite varmeelement på innsiden. Uansett noen måtte mene om varm og kald luft - det lukter ikke mugg/kjeller i våpenskapet lenger og det er null problem med rust. Jeg skrev litt om denne "oppussingen" i åpen prosjekttråd: https://www.kammeret.no/topic/92101-åpen-prosjekttråd/?do=findComment&comment=1345608
×
×
  • Create New...