Jump to content

900SS

Members
  • Posts

    803
  • Joined

  • Last visited

About 900SS

  • Birthday 05/01/1973

Recent Profile Visitors

687 profile views

900SS's Achievements

Experienced

Experienced (11/17)

  • Reacting Well Rare
  • 10 years in
  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Rare

Recent Badges

19

Reputation

  1. Jeg har en Lee Perfect Powder... impulskjøpt fordi den var så billig. Det er veldig plastfølelse på alt, vinglete, mykt og lett. Jeg har brukt den til ladninger mellom 3 og 80 grain, pistol og rifle, mange slags krutt. Den måler svært nøyaktig med min teknikk i allefall, den lekker ikke og den er ikke kresen på kruttypen. Jeg bruker den mer enn Lymanmålet på grunn av at den er lettere å stille inn.
  2. Med den kulevekta og 8x57is tror jeg gameking er et utmerket valg. Jeg har brukt både Gameking og Prohunter i 270w og 375H&H på elg uten å ha noe å klage på. Og presisjonen pleier å være god.
  3. Det var engangsskutte hylser. Poenget var å se om jeg klarte å skille Krag fra Mauserladning med trykkring. Den var størst på hylsene med Mauserladning og det var jo stas. Problemet var at jeg også hadde ti patroner med ladning midt i mellom og de hadde aller størst trykkring. Ikke overraskende var hastigheten mye mer pålitelig til å skille de ulike ladningene. Problemet er antagelig at oppløsningen er for dårlig. 10 patroner av hver blir for lite til at statistikken holder. Å skyte hundre eller kanskje tohundre patroner for å finne ut sikkert om det er overladning?
  4. Min erfaring er at trykkringsmetoden er en tvilsom vitenskap å måle trykk med. Jeg gjorde et eksperiment med tre ladevekter i 6,5x55 og resultatene var ikke entydige. 10 skudd med hver ladning. Jeg konkluderte med at jeg ikke kan skille Krag og Mauserladning sikkert med denne metoden. Kronografen viste hastigheter som forventet og er etter mitt skjønn mye bedre når man også tar med andre vurderinger (settedybde, kuletype osv.).
  5. Det er lettere å fikse noe man har enn å begynne på nytt. Men. Du er nok inne på noe Olesøn, jeg tok de obligatoriske utstillingene med min hund og fikk bismak. Den ene dommeren trakk for stor brystkasse bl.a. Når jeg fikk hunden til å stå som den på forsiden av rassestandarden ser det ut som det er samme hund. Det dømmes nok noe etter oppdretter heller enn hund enkelte steder.
  6. 900SS

    Homogene kuler

    Jeg skulle likt å sett noen gjorde testen med Swift 165, 180 og 200 på nytt, under kontrollerte former. Gir det mest mening å måle tverrsnittsbelastning før skuddet avfyres eller etter at kula har stoppet? Fasongen på ei ekspandert kule påvirker også motstanden i vevet og hvor mye energi som avsettes til kavitasjon. Siden kula akselerer vevet rundt sårkanalen er ikke nødvendigvis kulas maksimale diameter det samme som effektiv diameter. Tenk ei spiss og ei flatneset, ikke ekspanderende, kule. Elgen i hvertfall er ikke homogen og ulike kuletyper har nok ulike egenskaper i møte med bein og vev.
  7. 900SS

    Homogene kuler

    Dette snur opp ned på min forståelse av saken. Har du lenker? Innenfor de hastigheter, kuletyper og vekter vi opererer med vil jeg si tendensen er at inntrenging øker når hastighet går ned. F.eks. har 308w/180 grs Oryx lett for å stoppe i elgen på korte hold men går gjennom på lange. Går man opp i kulevekt vil motstanden under ekspansjonforløpet gå ned og inntrenging må øke.
  8. 900SS

    Homogene kuler

    185, 170, 168 og 176 for den som har vært i kverna. Det vi ikke vet er hvordan de som går gjennom ser ut. 225 i 35 Whelen er relativt lett og forholdsvis mange stopper. Men en 200 grains Accubond i 30 kaliber stopper kun ved stor motstand og da blir kulene seende deretter. Og kanskje har alle TSX som går gjennom mistet alle vingene for alt vi vet.
  9. 900SS

    Homogene kuler

    200 Accubond, en fra okse 245kg på kloss hold i bog, den andre fra kvige på 230 meter, også mye bein. 830ms ved munningen. 168 TTSX, okse på 275 kg 70m. 840ms ved munningen. 165 TSX, kvige, 30m. 800ms ved munningen. 225 Accubond. Jeg husker ikke hva disse er fra, men den mest deformerte stoppet i kjøttkverna. 840ms ved munningen. 260 Accubond, okse 270kg, 170m. Antar rundt 850ms ved munningen. 1x0 TTSX, ungdyr, 100m. 935ms ved munningen. Accubond og TSX variantene går som regel gjennom. Før internett lærte meg at "vanlige" kuler var ubrukelige brukte jeg 150 Gameking i 270 og 300 Gameking i 375H&H. Det virket det og. 300gn Gameking i 375 stopper ikke i elg. Og det var Isaac som sa det Per.
  10. 900SS

    Homogene kuler

    Ja. Nesten, men ulike kulekonstruksjoner blir hensyntatt. Newton hadde også synspunkter på dette med penetrasjon for legemer i høy hastighet. Hans formel forutsatte at prosjektilet ikke deformeres og der ligger det noe. Kan penetrasjonsmagien til homogene kuler være at det bare er en liten del av prosjektilet som deformeres, i tillegg til 100% restvekt? Jeg skal se om jeg finner noen kuleeksempler jeg også.
  11. 900SS

    Homogene kuler

    Og dette. Jeg har etterhvert fått endel erfaring med diverse kalibre og kuler på elg. Jeg er ikke observant nok til å registrere tydelig forskjell i skuddreaksjon og fluktstrekninger utløst av ulik ammunisjon. Fra 1x0 grains TTSX 270 win til 300 grains SGK i 375H&H og mye forskjellig mellom. Det hele forløper nokså likt fra treff til død elg. Enkelte ladninger er åpenbart bedre egnet for ettersøk og skudd på langs.
  12. 900SS

    Homogene kuler

    Det er akkurat her jeg konkluderer ulikt: Tverrsnittsbelastningen er uvesentlig. Den lettere kula får høyere motstand i vevet på grunn av høyere hastighet samtidig som massefarten er lavere. Penetrasjon=massefart/motstand, fortsatt forenklet men uten behov for innblanding av TB. Det som gjør tverrsnittsbelastning uinteressant er det at det ikke gir mening for sammenligning mellom ulike kulekonstruksjoner.
  13. 900SS

    Homogene kuler

    Jeg tror at anslagsenergi er underordnet og at det er massefart og den permanente sårkanalen som er viktig. Penetrasjon er massefart dividert på motstand (bortimot). Så må man velge kuletype, vekt og diameter, etter hva man skal jakte på og forventet hastighet i anslaget. Jeg får slenge med en link jeg liker jeg også: http://www.rathcoombe.net/sci-tech/ballistics/wounding.html
  14. 900SS

    Homogene kuler

    Tilbake til "Hydrostatisk sjokk" og teorien om hydrauliske trykkskader i vev. En gang for lenge siden foretok jeg og en anna kar en uhøytydelig kuletest. Den gikk ut på å sette opp fire spyleveskekanner med vatn og skyte på de. Kanne 1 - 3 eksploderte og kula kunne gjenfinnes i kanne 4. Selve læringa oppsto uforutsett ved at vi satte kannene på taket på Mazdaen i mangel av annet flatt underlag. Hele taket var nedtrykt fra kant til kant. Kjøtt er ikke vann og det vil antagelig være umulig å gjenskape effekten med en tolvkilos hvalbiff.
  15. Min subjektive oppfatning er at N340 påvirkes vesentlig av temperatur i revolverladninger. Jeg har mange ganger skutt innendørs med våpen som starter rundt 0 grader og ammunisjon med minusgrader. Soting på hylsene, følt rekyl og smell forandres merkbart etterhvert som ammunisjonen får innetemperatur og tønna blir skytevarm. Dette gjelder både 38 Spc og 45 Colt. Hva slags endring det gir i utgangshastighet vet jeg ikke men det er nok til at det synes på skiva. Mange håndvåpen og ikke minst SA revolvere gir betydelige utslag i treffpunkt ved hastighetsvarasjoner på grunn av bevegelsen i våpenet før kula forlater løpet.
×
×
  • Create New...