Jump to content

JacArcher

Members
  • Posts

    154
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    6

JacArcher last won the day on March 12

JacArcher had the most liked content!

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

JacArcher's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/17)

  • Very Popular Rare
  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • First Post
  • Collaborator

Recent Badges

210

Reputation

  1. Våpen er nå offentliggjort. Norsegear vant anbudet, med rifler fra Daniel Defense. Skarpskytterrifla blir DD5 V4, karabin blir DD4 M4A1 RIII. Bilder i artikkel: https://www.politiforum.no/dette-er-politiets-nye-skarpskytterrifle/259282?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3XZPQ8Paf6m3gtrWyVjRHibqmAFud2-sETU-6I_kdJ6FBJcpjtoSvO2TA_aem_AcTkpj8aCF-3Mpy4NHNZe2v5NZiNaj3cYdYqZKQJXQGvWBWwn4efSW9_-pchBtdMWoaa8uM82QIuVYWskf3m9jL6
  2. Våpen er valgt. Våpen og kurs er ikke gitt ut til distriktene ennå.
  3. Canada har hatt dette en stund, med gode tilbakemeldinger. Vi burde hatt det for lenge siden, men etter å ha brukt politiets datasystemer i noen få år er jeg egentlig imponert over at vi har fått det allerede.... Godt å se at det går fremover da. Er forresten fint mulig å melde inn bekymringsmeldinger rundt våpeneiere allerede, både for statlig ansatte og privatpersoner. Vi får mere ut av at helsepersonell bruker eksisterende muligheter i større grad, enn at de skal måtte skrive under på at Ola Dunk var frisk i 2025 og derfor kan kjøpe våpen i 2027.
  4. Usikker på om det føres løpende statistikk på slikt, men er veldig sikker på at informasjonen finnes i hver enkelt sak. Bør være ganske enkelt å finne ut av. Vi må huske på at en del av disse drapssakene (ikke de siste familiedrapene) / drapsforsøkene har vært tilknyttet gjengkonflikter, hvor gjerningspersonen meget sannsynlig ikke har kvalifisert til lovlig eierskap, og følgelig må ha skaffet våpen på ulovlige vis. F eks skytingen på Ikea Furuset, hvor det ble benyttet en VZ-58, som ikke har vært lovlig omsatt i Norge.
  5. Skyter en del gjennom DSSN og NROF, blir vel gjerne opp mot 4000-5000 9mm og ca 3000 .223 årlig. I tillegg har jeg 30.06 jaktbørse og en ny halvauto .308 til NROF, som også vil få en del bruk etterhvert. Har nå kommet til det punktet at ammo blir en såpass stor andel av budsjettet (ung, statlig ansatt...) at jeg må se på mulighetene for å lade sjøl for å spare penger i lengden. Tenker i utgangspunktet at progressiv presse av noe slag er mest aktuelt, men for en absolutt nybegynner innen lading virker alle alternativene litt overveldende. Hva anbefales? Dillon, Lee, Hornady, RCBS, annet? Kan gjerne handle brukt, og har verktøy til å gjøre en del typer reparasjoner/modifikasjoner om nødvendig.
  6. Både i gammel og ny våpenforskrift er det aldersgrense på 16 år for kniver med blad på 25cm eller mer. Nå finnes det jo et ganske tannløst generelt forbud mot slike kniver uansett, men aldersgrensen finnes altså.
  7. I Canada blir alle som har våpentillatelse kjørt gjennom en automatisk bakgrunnssjekk hvert døgn, hvor slike hendelser blir flagget for vurdering om tilbakekall. I Norge satser man på at politiet på stedet får med seg at vedkommende er våpeneier, sender bekymringsmelding til forvaltningsjurist, og at juristen fatter et vedtak ila kort tid dersom han/hun er enig.
  8. Tja, i videoen er det en tomhylse som faller ned på en åpen patronboks og treffer en primer, hvilket fyrer patronen. Ikke noe jeg ville gjettet om jeg fikk 100 forsøk, men tydeligvis mulig..
  9. Da er man så uheldig som det er mulig å bli, men Murphy finnes tross alt... Har sett en video av det fra USA, så det er mulig men ikke sannsynlig.
  10. Det ble gjort en del tiltak, og rutiner ble endret. Følgelig ble det etterhvert mye mindre vådeskudd enn det var i starten.
  11. Er forsåvidt verdt å merke seg at Spesialenhetens pressemelding ikke sier noe om at et vådeskudd har skjedd, kun at en person er skadet ifm med tømming av våpen. De nevner faktisk ikke skudd i det hele tatt. Tidligere hendelser har blitt omtalt som vådeskudd. Er heller ikke vanlig at våpen tas inn til undersøkelse etter vådeskudd. Kan det være at Kammeret har vært litt rask på avtrekkeren i sin konklusjon om hva som har skjedd?
  12. Ja og ja. Uten å kunne si noe spesifikt om hvordan den nye testen er lagt opp, så føler jeg meg rimelig trygg på å hevde at de færreste på Kammeret ville vært misfornøyd med hvordan den dømmer sikker/usikker våpenhåndtering. Det er rimelig strengt, og man kan stryke på ting som ofte ville blitt ansett som urimelig strengt i blant annet IPSC. Den enkelte følges også opp på obligatoriske treninger gjennom året. Forøvrig er det ingen som uteksamineres fra PHS uten å ha bestått oppskyting med begge våpen. Det er også verdt å huske på at det siden 2014 har vært ca 100 vådeskudd, hvilket er en forsvinnende liten andel av alle de bevæpninger som har vært siden da. Forsvaret hadde ca 150 i 2022 alene. Og det er ikke akkurat få hull i tak og benker rundt om på diverse NSF-skytebaner. Forskjellen er at politiets få hendelser slås stort opp i media.
  13. Har spurt lokalt våpenkontor. De har praktisert at man må søke på spesifikk modell, men vært åpen for å endre til tilsvarende. De har ikke hørt noe om at det må søkes på spesifikt våpen med tilhørende serienummer ved kjøp fra private, og fikk inntrykk av at dette kan være lokal overinsj igjen. De kjente ihvertfall ikke til noen nye retningslinjer fra POD med noen slik endring.
  14. Men det mattestykket er fremdeles 0 vs 0. For å ta spørsmålet fra en annen vinkel. Politiet i Norge er veldig glad i å bruke skjold, både plastskjold og ballistiske skjold. At skjold medbringes betyr ikke nødvendigvis at man har pistol i andre hånda, ofte er det batong/pepperspray/ingenting. Om situasjonen endrer seg til at pepper ikke lenger er riktig maktmiddel, har man ekstremt dårlig tid til å bytte til pistolen. Akkurat da er det tre faktorer som spiller inn: 1 - Pepperspray er i praksis ikke brukbart på mer enn 5-7 meter i gode forhold. 0,5 sekunder ekstra utgjør veldig mye på så kort hold. 2 - Å legge inn et ekstra stressmoment i det som vil kunne antas å være en særdeles stressende situasjon, er sjelden til gode for den som skal utføre oppgaven feilfritt. 3 - Det er mye vanskeligere å ta raskt ladegrep dersom man har skjold i motsatt hånd. Mulig, men betydelig tregere enn hva de fleste vil se for seg. Igjen, 0.5 sekunder er mye tid på de avstandene politiet har pleid å skyte. 1-1,5 sekunder ekstra ville være krise. Så kan man jo tenke seg at det ikke burde være en problemstilling, fordi makker kan dekke med skuddklart våpen. Men det igjen fordrer at situasjonen allerede er av slik art at makker allerede har trukket våpen, hvilket normalt betyr at skjoldbærer også har trukket pistol. Om situasjonen innledningsvis ikke krever skytevåpen har ingen av oss trukket, og punkt 1 og 2 blir like aktuelle idet dritten treffer vifta.
  15. Mao identisk med nær alle tidligere vådeskudd.
×
×
  • Create New...