Jump to content

SuperZ

Members
  • Posts

    723
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

441 profile views

SuperZ's Achievements

Proficient

Proficient (10/17)

  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • 10 years in
  • First Post
  • Collaborator

Recent Badges

5

Reputation

  1. Det er en kjent sak at de fleste sverger til lodda løp. På de to kombiene jeg har hatt med frittliggende løp har presisjonen vært super. Den ene kunne man skyte varmt uten endring i treffpunktet den andre klatrer 10cm og ligger jevnt der på skudd to og tre. Har ikke testet flere skudd. Fordelen med frittliggende løp er ikke neglisjerbar i forbindelse med storviltprøven. Forutsatt at ting virker som de skal Utfordringen med alle slike våpen er at innskyting er tidkrevende hvis du faktisk skal verifisere av justeringen ble riktig.
  2. Ja det virker åpenbart at det er meningen at løpet ikke skal være fastspent ved munningen, men utfordringen er hvordan man skal sjekke dette eller «hjelpe løpet løst». Min børse er helt ny, så dette er nok et innebygget problem og ikke rustet fast over tid. Det er ikke mulig å komme til for å smøre opp eller lignende i denne hylsa annet enn at olje kan trekke inn fremmover langs løpet.
  3. OK. Da har du en annen justeringsmekanisme enn det som leveres på disse våpnene i dag. På min sitter rifleløpet i en fast hylse forran. Justerinen gjøres midt på løpet der løpet går gjennom en hylse med fire setskruer.
  4. Med litt forbehold om at det er kuler i 168grain-klassen du skal lade vil jeg antyde at N-150 som du blir anbefalt av mange å bruke er i grenseland tregt som allround krutt i 308. Hvis du skal lade kuler på rundt 168 grain er det nok greit, men det blir alt for tregt til lettere kuler. Ender du opp med å lade 150grain kuler bør feks N-140 vurderes. Muligheten til å bruke tregere krutt blir fort begrenset av volumet i 308-hylsa. Ellers støtter jeg bruk av 150gr homogene kuler. 168gr TTSX er visstnok bløtere enn 150gr for å ekspandere i lavere hastighet enn 150gr-kula, men 150gr vil gi deg passe fart og ellers gjøre alt den skal på norsk vilt med god inntrenging. Jeg har ikke brukt TTSX, men har gode erfaringer med 150gr E-tip og GMX.
  5. Bruker spigot selv. En fordel med dette er at tofoten ikke bygger så mye under forskjeftet når den er sammenslått. Har vel kun betydning når man bærer rifla litt på ryggen.
  6. Satt å søkte litt rundt angående. Churchill Highlander da denne tråden kommer opp. Jeg er lykkelig eier av både nyere og eldre Howa. Den eldste er tidlig på 2000-tallet en gang. Kom nettopp borti en slik highlander og ble litt nyskjerrig. Det er godt mulig at de er produsert på samme fabrikk etc, men å kalle de identiske blir å trekke det vel langt. Det er mulig at låskassen har samme mål og derfor samme skokker kan brukes, men der stoppet kloningen. Avtrekket er festet med andre innfestinger til låskassen og avtrekket kan ikke sammenlignes. Kan godt hende det finnes nyere utgaver av denne modellen som er likere Howa, men det er greit å vite at ikke alle modeller er isentiske.
  7. Eller kanskje begynne å hamstre GMX før alle skal ha?
  8. Med de nye kravene skal det vel noe til for å være under? Du har selvfølgelig rett i det! Er nok ikke et problem etter ny forskrift.
  9. Dette temaet ender opp som en samlet vurdering av personlige preferanser og erfaringer uansett. Personlig mener jeg at 6,5X55 er litt dårlig egnet til storvilt med homogene kuler grunnet lite kuleutvalg. Blykulene fungerer like godt som de alltid har gjort, men hvis man skal være ærlig bør man innrømme alt mange/noen skyter storvilt med rifle/ammo i 6,5x55 som ikke oppfyller krav til anslagsenergi på 100m. .308 er er grei allrounder som fungerer til storvilt både med bly- og homogene kuler (både etter ny og gammel forskrift), men max kulevekt bør begrenses, litt pga høy opplevd rekyl med tunge kuler (personlig vurdering) 30-06 får i min bok et nytt lys over seg når man har mulighet til relativt høy utgangshastighet med lette homogene kuler og mulighet til tyngre tradisjonelle kuler. (Generelt lavere opplevd rekyl pga tregere krutt enn .308 sammenlignet 1/1 ...?)) I tillegg mener jeg at både .270win og .280Rem har blitt mer aktuelle nå som mange vurderer blyfrie alternativer etter ny forskrift. I alle fall hvis man ønsker høyere utgangshastigheter enn det .308 tilbyr. Hvis jeg skulle velge kaliber for å skyte homogene kuler i dag hadde jeg valgt .270, .280, eller 30-06. (Har nylig anskaffet .270, men kunne like godt valgt de to andre.) Edit: Jeg skyter 150gr homogene kuler i .308. Utgangshastigheten er OK, men ikke mer. Alternativene er samme kule i 30-06 eller lettere kule i .308. Av de alternativene mener jeg at det beste ville vært 150gr homogenkule i 30-06.
  10. Jeg har lest alle tråder om generell samskyting av kombi og spørsmålet mitt gjelder ikke dette i hovedsak, så jeg fant ut at det er like dumt å opprette et nytt emne for et praktisk spørsmål om erfaringer med justering av rilfleløp på Sabatti Forest kombi med frittliggende løp. Jeg kjøpte ny kombi for noen år siden i 12/7x57R. Jeg mente det var behov for å justere rifleløpet litt i forhold til samskyting. Jeg liker godt justeringsmekanikken med fire setskruer som gi mulighet til finjustering i alle retninger. Spørsmålet er som følger: Jeg opplever at treffpunktet stiger ca 10cm på 100 etter første skudd. Påfølgende skudd ligger ca på denne høyden og klatrer ikke videre opp slik det gjerne gjør med lodda løp. Jeg kan ikke se at noen andre klager på dette og lurer derfor på om det er bare mitt våpen som viser slike symtomer? Varmeutvidelse vil gjøre at rifleløpet må vil lage spenninger i lenderetningen på setskruene for justering av løpet. Skal løpet kunne bevege seg i lengderetning her? Hvis man ikke skal sette skruene så hardt til at de sitter pga tiltrekkningsmoment er kanskje alternativet mindre moment men bruk av flytende skruelåsing? Størst påvirkning vil være varmeutvidelse ved munningen. Her sitter rifleløpet i en hylse som er festet til hagleløpet. Hvordan vet man at rifleløpet kan varmeutvide seg "fritt" inne i denne hylsa? Jeg er rimelig sikker på at friksjon i ett eller begge disse punktene er årsaken til symptomene jeg opplever og håper noen kan dele erfaringer rundt dette. Er interessert i info om "min sabatti klatrer ikke i det hele tatt" også;) Edit: Hentet fra Jegers test av Sabatti Forest: " leverer konsekvent presise samlinger. Heller ikke her klarer vi å fremprovosere «klatring», selv med «kjappe» serier. Utenom første serie der vi ble kjent med avtrekket, så fikk vi jevnt over samlinger under 30 mm."
  11. Gammel tråd men problemstillingen er like aktuell i dag. Kan si meg enig i at magasinutløseren er et stort problem. Funker fint på skytebanen, men på jakt detter magasinet stadig ut. Det finnes jo underbeslag fra andre leverandører som koster litt ekstra som kanskje funker, men jeg har laget en egen fiks på min .223. Det funker meget fint. Har 3D-printa ny magasinbunn med beskytter for magasinutløseren. Edit: Dette er riktig nok ikke til Howa mini, men det er samme type underbeslag.
  12. Her refereres det til ladedata fra Hornadys ladedata: https://thefiringline.com/forums/showthread.php?t=590101 Det refereres til kortere COL enn deg jeg har brukt og jeg skal måle friflukten før jeg gjør noen flere tester. Jeg mistenker at trykktegnene hos meg kan skyldes liten friflukt.
  13. Jeg har kjørt en runde med testing med N-130. Jeg tviler på at N-140 er noe godt alternativ. Jeg var nok litt modig å startet for høyt og fikk relativt stor høydespredning og endel trykktegn. Jeg er ikke kjent med N530, men ut fra tabeller ligger det ca midt mellom n-130 og N-140. Jeg har brukt opplysninger fra Barnes for å komme i gang. COL=55,37 max/min 22,8/24,8grn H335. (H335 er litt hurtigere enn N530) 23grn virker å være en ganske fin startladning. Jeg tviler på at du vil få mere konkrete tips enn at du må jobbe deg gradvis oppover og følge med på presisjon og trykktegn underveis. Ut fra opplysningene til Barnes bør det være fult mulig å øke ladningen din endel (på eget ansvar)
  14. Jeg fortsetter på denne. Jeg har ikke startet med haglelading enda, men utforsker ladedata. Jeg har da kommet over UnA sine ladedata. De oppgir UNA 65 evt 32S til bruk i 12/76 med 45g bly i en av sine ladninger. 32S skal vist nok tilsvare CSD118 ut fra hva jeg har funnet ut her på forumet. Jeg er litt spent på hva @culot mener om UnA sine ladedata. Er de et dårlig utgangspunkt for en fersk haglelader?
  15. Nå tror jeg ikke svaret på spørsmålet ligger i å diskutere kruttgassenes gjennomsnitlige utgangshasighet og bruke dette som grunnlag for en beregning, men heller bruke metoden som M67 er inne på med å se på trykk mot hylsebunnen i et areal lik løpstverrsnittet. (Arealet er forøvrig ikke så interessant i denne sammenhengen da det er den prosentvise andelen man ønsker å bestemme) Data for å gjøre en slik beregning må skaffes via målinger av kammertrykk. Da kan man beregne den totale rekylen. Man kan da også beregne rekyl før og etter kula forlater løpet. Først da er man nær en "fasit" på hvor stor del av rekylen som skyldes kruttgasser etter kula har forlatt løpet. Dersom noen sitter på slike målinger helt fra 0 trykk før avfyring til 0 trykk etter avfyring samt tidspunkt da kula forlater løpet (angitt som kryss på kurvene nedenfor) burde beregningen i seg selv være relativt rett fram. https://www.shootingsoftware.com/pressure.htm
×
×
  • Create New...