Jump to content

SteinarBM

Members
  • Posts

    341
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    6

SteinarBM last won the day on April 27 2023

SteinarBM had the most liked content!

Recent Profile Visitors

1,087 profile views

SteinarBM's Achievements

Rising Star

Rising Star (9/17)

  • 10 years in
  • Very Popular Rare
  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • First Post

Recent Badges

309

Reputation

  1. Jeg tror du må støpe selv, eventuelt skaffe en kuletang og sette ut et oppdrag hvis du har noen bekjente som støper kuler. Kjøpte i sin tid 416 blykuler (360 grs Mimek) fra Clarry Haglund på Hamar, han er dessverre ikke lenger blant oss. Disse kulene ga god presisjon i min rifle: Tråd fra 2016, 360 grs Mimek i 416.
  2. Illustrasjon fra Woodleigh under med denne «hydrostatic solid»-kula, den lyseblå sonen med kavitasjon viser en større en kulediameter permanent sårkanal. En ekspanderende kule vil ha en enda større kavitasjonssone, på bekostning av inntrengning. Som du skriver over, trykket i forkant av kula er ekstremt høyt, er jo en grunn til at kula ekspanderer.
  3. Hastighet til mediet rundt kula = hastigheten til kula, når en ser på forhold helt inn mot kula. Den dynamiske trykkreduksjonen kan beregnes, forenklet 1/2* tetthet på mediet * hastighet i andre (Bernoulli). 15 m/s gir ca 1 bar trykkreduksjon, nok til å komme under damptrykket ved atmosfærisk trykk. Trykket er f.eks lavere på oversiden av flyvingen enn under pga formen på flyvingen, og høyere hastighet på luftmassene over flyvingen. Ja, enig i at kuleform er viktig.
  4. Nei. Kavitasjon oppstår fordi trykket kommer under damptrykket. Trykket langs kula og bak kula blir lavt fordi hastigheten er høy, kavitasjon (trykk under damptrykk) har en med hastighet på kula i bløtvevet helt ned mot ca 15 m/s.
  5. At denne Peregrine VRG3-kula i moderat hastighet skal gi mindre blodslått kjøtt enn 150 grs Barnes TTSX i 308 win tviler jeg sterkt på, men jeg vet det ikke – eneste måten å finne det ut på er å prøve. Hastigheten med denne 150 grs TTSX kula i 308 win er vel heller ikke spesielt høy, neppe over 850 m/s? Nå skal en ha en del fellinger for å få en formening om hvordan en kule fungerer med tanke på kjøttødeleggelser i forhold til andre kuler, her er jeg enig med @Ospa, skuddplassering er den viktigste faktoren for kjøttødeleggelser. Siden det var snakk om rådyr her, jeg har de siste to sesongene brukt 120 grs Barnes TTSX i 7mm med utgangshastighet på 900 m/s, skutt 7 rådyr med denne kula. Før det brukte jeg stort sett 165 grs Woodleigh/Oryx i 308 ladet til 770 m/s eller 156 grs Oryx i 7mm i ca 800 m/s. Nå tar jeg stort sett bilder av slaktet, selvsagt ikke en vitenskapelig tilnærming til begrepet «kjøttødeleggelser», men et visst inntrykk sitter man jo igjen med. Foreløpig er mitt inntrykk av 120 grs Barnes TTSX i 7mm med v0 på 900 m/s at kjøttødeleggelsene er «noenlunde like» de skutt med Woodleigh/Oryx i 770-800 m/s, kanskje våger jeg påstanden «bittelitt mindre kjøttødeleggelser» enn tidligere. Men igjen, skuddplassering er viktigst. Salige Svein Solli, våpenskribent i Våpenjournalen på 80- og 90-tallet, hadde flere kjepphester – en av disse var fortreffeligheten av tunge rundnesede kuler i moderat fart, og at såkalte rådyrladninger i standardkaliber (6,5, 308, 30-06) med lettere kuler var en dårlig ide. Han promoterte bruk av 156 grs Norma Alaska eller 160 grs Hornady RN i 6,5 til rådyrjakt, og ladet til slappe «krag-ladninger» til litt over 700 m/s. Med kuleutvalget på den tiden var det gode råd. Nå skal det også sies at Svein (og Jørund Lien) var forutseende nok til å anbefale lettere homogene kuler i større fart enn standard beste praksis for blyspisskuler, tidlig på 90-tallet anbefalte faktisk Våpenjournalen å endre kravet om minimum 9 gram kulevekt, og generell anbefaling om bruk av 100 grs Barnes X i 6,5 til rådyrjakt, og 120 grs Barnes X i 6,5 / 130 grs i 270, til større vilt.
  6. Det er et godt poeng at hagleskyting på rådyr er annerledes en hagleskyting på fugler. De rådyrene jeg skjøt med hagleløpet (ja, høyreløpet og ikke løpene - hadde jo klart meg med kombi ) satt kikkertsiktet på kanskje halvparten av gangene. Nå brukte jeg ofte de åpne siktene på drillingen ved bruk av rifleløpet, og tok alltid storviltprøven med åpne sikter. Grunnen til at jeg kvittet meg med drillingen var ikke at jeg ikke traff med hagleløpene, men at jeg ikke så behov for å utnytte alle mulige (og umulige) skuddsjangser på kort hold i skogen. Mine rådyrterreng har stort sett muligheter for å postere på litt åpne flater. Jeg syns trådstarter skal kjøpe seg en kombi (evt drilling) hvis han mener at det passer hans jaktform best. Den beste måten å finne ut av dette er å prøve selv, er jo bare å selge den hvis den ikke lever opp til forventningene.
  7. Jeg mener at kombi/drilling til rådyrjakt kun er ideelt dersom du skal jakte med hund hvor du forventer korte hold og raske skudd, eventuelt at du vil kombinere rådyrjakt med annen småviltjakt. Kombi/drilling vil alltid være et kompromiss, de fleste skyter bedre med en god hagle enn med hagleløpet/hagleløpene til en kombi/drilling, og de fleste skyter bedre rifleskudd med en god boltrifle enn med rifleløpet til et kombivåpen. Jeg kjøpte drilling til rådyrjakt for endel år siden, brukte den i syv-åtte sesonger, solgte den i fjor... Jeg jakter fremdeles rådyr med hund, men foretrekker å skyte rådyr med rifle - da føltes det litt unødvendig med de hagleløpene. Den rifla jeg bruker mest på rådyrjakt har et kikkertsikte med minste forstørrelse på 1,8, det fungerer greit til ganske raske situasjoner på korte hold. Valg av siktemiddel er viktigere enn kaliber til rådyrjakt, mener jeg. Og valg av riflekule er kanskje også viktigere enn valg av kaliber?
  8. Det stemmer. En kjapp sjekk viser at gode hylser (RWS, Norma, Lapua) er greit tilgjengelig for 7x64. Kuler i 7mm er jo kurant, både jaktkuler og kuler til trening/konkurranse/langhold.
  9. Jeg har jaktet med en børse i 7x64 de siste fire sesongene. Det har stått mye rart i våpenskapet mitt, men ender ofte opp med den enkle boltrifla på jakt… da den gamle BSA 308’en endelig tok kvelden hadde jeg lyst på ei sliterifle med syntetisk stokk. Kom over en ombygd Brno ZG47, nytt løp, McMillan jaktstokk med perfekt lengde og passform, og flere hundre hylser (Norma, RWS og Gecco). Satte på en Leica Magnus 1,8-12x50i, og har egentlig aldri sett meg tilbake – denne rifla blir stående i våpenskapet mitt! Da jeg kjøpte denne rifla hadde jeg en drilling i 7x65R, og litt jaktkuler liggende. De siste to sesongene har jeg ladet en 120 grs Barnes ttsx til 900 m/s til det meste av jakt. De to første sesongene jeg hadde rifla jaktet jeg med 156 grs Oryx ladet til 820 m/s. Har brukt den butte helmantelen til Norma til grågås. Jeg har også skutt noen jaktfeltstevner med denne rifla, da med 150 grs Lapua Scenar L. Som flere andre entusiaster jeg kjenner har jeg blitt mindre opptatt av kaliber de siste årene, det meste funker jo. Men ser ikke at 7x64 skulle gi noen ulemper i forhold til standardkaliber som 308/30-06/6,5x55, kanskje bortsett fra pris dersom en skyter mye.
  10. Var ute på tirsdag med min gamle sølvrev av en beagle. Har blitt lite jakt på han i høst på grunn av alderdom og vonde skuldrer, periodevis på smertestillende. Nesen, jaktinstinkt og jaktlyst er det derimot ingenting å si på. De siste ukene har han virket ok, så tok sjansen og slapp han inn mot en skog i et terreng hvor det nesten alltid er rådyr. Kun bikkja og meg – er noe eget med å jakte alene med egen hund! Rakk så vidt å sette meg ned før uttaket kom ca 200m inn i skogen fra der jeg slapp han. Det turer i vei bort fra meg, vinkler tilbake, og jeg begynner å bli ganske optimistisk på å få dyr servert på posten min. Plutselig står to rådyr i skogkanten, står og ser bakover mot levenet lenger inne i skogen. Venter til de kommer på ca 70 m, skyter på bakerste dyr, de tar begge av gårde uten synlig skuddreaksjon… merkelig! Beagle’en raser forbi etter et par minutter, men litt lenger inn i skogen, tydeligvis flere rådyr i omløp og ikke etter de to som jeg fikk på min post. Jeg går bort til skuddplassen, finner fort et tydelig blodspor og følger dette ca 100 m før jeg ser rådyret ligge med et godt plassert lungeskudd. Kaliber og kule: 7x64 Brenneke med 120 grs Barnes ttsx med v0 på 900 m/s. Etter over en time med intens los tenker jeg at den gamle sølvreven har fått nok for i dag, og går for å koble. Jada, det er vel ikke det man skal gjøre, men gitt tilstanden hans og barfrost så tenkte jeg at det var nok. Der bildet er tatt under passerte en flokk med 5 rådyr, 10 minutter senere kommer gamlefar. Jeg spør om vi skal reise hjem, det syns han var helt ok. Ekstra stas med et rådyr i blå IKEA-sekk ved siden av hundeburet på vei hjem!
  11. Flott rifle @moviken - og kjekt å se at det fremdeles er interesse for rifler med klassisk utseende. 185 grs Barnes TTSX er nok en ypperlig kule, jeg testet jo 160 grs TTSX i tråden din om kuletester i vannkanner. Jeg byttet til meg en rifle i 338 win mag for noen år siden, bygget av Rafdal på en FN mauser M98 låskasse, jeg fikk senere forlenget stokken som en kan se på bildene under. Stokken var såpass kort at ekstra lang kolbekappe ville sett teit ut, syns denne løsningen ble bra. Det har vært skrevet endel om 338 win mag og notorisk vanskelig å få god presisjon... Jørund Lien har skrevet litt om dette, både i gamle våpenjournalen og en artikkel ifjor i bladet Jakt - mener artikkelen hans het "338 win mag - den glemte elgpatronen". Jeg har stort sett fått ganske god presisjon i min rifle, iallefall jaktladninger med normale ladninger, litt mer varierende med reduserte ladninger og fyllmasse - men det er jo som forventet.
  12. SteinarBM

    500 Jeffery

    Flott rifle!!! Lader du selv til denne? Noen erfaringer med lading til 500 Jeffery? Hadde jeg hatt en rifle i 500 Jeffery hadde jeg prøvd å finne reduserte ladninger til trening...
  13. Jeg har sjelden fått stokkender til å lande der jeg har satt ut lokkeender, i beste fall oppnår jeg en viss attraksjon fra stokkender som gjør at de flyr lavere, eventuelt gjør en svingom slik at de kommer på skuddhold. De gangene jeg har fått stokkender til å lande sammen med lokkeender har vært sent på høsten med slike store pytter på jordene etter mye nedbør. Ellers syns jeg at gåselokk fungerer bedre på gås enn andelokk fungerer på ender... For endel år siden kjøpte jeg en lokkeand med roterende vinger (batteri) som du setter på en påle, noe tilsvarende som dette mener jeg. Denne hadde åpenbart en effekt ved at ender ofte gjorde en sving innom, i flere tilfeller også at de kom inn på stive vinger (landingsmodus). Kamuflasje er viktig, som nevnt over, men også at du sitter helt stille - ved innkommende fugler er det jo fristende å flytte litt på seg for å se bedre og komme i bedre skytestilling. Det skal ikke så mye til før endene ser dette og svinger unna, langt utenfor skuddhold.
  14. Denne tråden tar for seg litt av det samme: For min del har jeg hatt en Browning B725 sporter med 76 cm pipe i snart 10 år, brukes mye på andejakt og gåsejakt. Ser at flere nettsider sier at den skal veie 3,5 kg, min hagle er 3,7 kg. Det er egentlig bare en fordel for mitt bruk, ser kanskje for meg at den kan bli irriterende tung å gå med i hendene en hel dag på skogsfugljakt eller lignende.
  15. Kjøpte en Pachmayr slip-on pad hos Jakt & Friluft for noen år siden til min CZ 455. Gjør nytten for meg, bygger 2,5 cm, jeg ender opp med LOP på 37,5 cm.
×
×
  • Create New...