Jump to content

SteinarBM

Members
  • Posts

    348
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    6

SteinarBM last won the day on April 27 2023

SteinarBM had the most liked content!

Recent Profile Visitors

1,116 profile views

SteinarBM's Achievements

Rising Star

Rising Star (9/17)

  • 10 years in
  • Very Popular Rare
  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • First Post

Recent Badges

315

Reputation

  1. Lading til 470 NE (og flere andre av de store nitro express kalibrene) er ofte et valg mellom "to ulike skoler". Opprinnelig ble jo disse ladet med spaghetti-lignende stenger med korditt, 75 grs korditt til 500 grs kule i 470 NE. Med moderne krutt vil 75 grs fylle denne svære hylsa veldig dårlig, så en naturlig tilnærming er å bruke et krutt som fyller hylsa bedre, f.eks MRP og N160, og jobbe opp mot 2150 fps. Norma angir 106 grs MRP til Woodleigh RN SN og 105,7 grs til Woodleigh FMJ. For mange år siden snakket jeg med en som hadde trukket kula fra en fabrikkladet patron fra Norma sin PH serie, lignet visstnok veldig på MRP og ladningen de oppgir. Jeg har akkurat hjulpet en kar som skal på bøffeljakt med en tilsvarende Krieghoff i 470 NE, han fikk god samskyting og riktig hastighet med Woodleigh-kuler og denne MRP-ladningen til Norma. Den andre "skolen" er å bruke et mer hurtigbrennende krutt, det amerikanske Reloader 15 og en skalering på ca 1,18 - 1,19 ift ladningen med korditt, så 88-89 grs RL15. Med en slik ladning blir rekylen litt mindre pga mindre krutt... jeg har kun brukt denne tilnærmingen med forholdsvis hurtigbrennende krutt, har derfor ikke førstehåndserfaring med hvor merkbart denne forskjellen i rekyl er. For vår del er Norma sitt 203-B krutt det nærmeste vi kommer RL15, jeg har også hørt at flere har brukt N140. Med en slik ladning vil en ha et ganske stort tomrom i hylsa som bør fylles med noe fyllmasse, noen grs (bør veies!) med dacron blir ofte brukt, Kynock lager passende filtpropper tilpasset kaliber - jeg kjøpte endel av disse fra magnum-Hansen. Norma angir 88 grs 203-B til 500 grs Woodleigh RN SN, og 87,7 grs 203-B til helmantelkula. Jeg har kronografert blyspisskula med 88 grs 203-B til 2100 fps, med god samskyting, ser da ikke behov for å pushe videre opp til 2150 fps. Boka til Graeme Wright: Shooting the British double rifle, som Elgjaeger også refererte til, er veldig nyttig og anbefales på det sterkeste! Usikker på hvor lett den er å få tak i nå?
  2. Gratulera med flott børse! Anbefaler at du skaffer deg diesett og begynner å lade til denne børsa, en ting er astronomiske priser for fabrikkammo til 470 NE, en annen viktig grunn er mulighet for å kunne lade reduserte ladninger til trening. Trenger ikke skyte 500 grs kuler i 2150 fps hele tiden...
  3. Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte her...
  4. Det her er det mest elendige forsøket på å fremme et nytt jallaprodukt jeg har sett. Plutselig flere helt nye registrerte medlemmer på forumet her, dukker på magisk vis opp for å skryte av et produkt de umulig kan ha mye erfaring med. @Morten.o, @KristerS og @Positive Solveig, var det slikt at disse produktene var så magiske at dere bare måtte opprette en bruker her på kammeret for å skrive om deres omfattende erfaringer med disse produktene?
  5. Jeg har endel av denne messingfargede kula i .474, fulgte med i en handel for noen år siden. Ifølge selger en tidligere variant av Hornady sin FMJ til 470 NE, men har ikke funnet dekning for dette i gamle ladebøker, på nett, el.l. Har ladet noen av disse med redusert ladning og fyllmasse som treningspatron til 470 NE, har fungert greit. Den blanke kula ligner på tidligere helmantelkuler fra RWS?
  6. Har brukt en Alaska jaktdress i fem sesonger nå, veldig fornøyd. Den tåler en liten regnskur, lange dager med mye regn blir det litt vått - men jeg har ingen illusjoner om at noen jaktdress både kan puste og være noenlunde komfortable, samt helt regntette. God komfort, greie løsninger med lommer, bukseseler, muligheter for stramming over jaktstøver, etc. Jeg mener at Alaska jaktdresser gir mye verdi for pengene.
  7. Enig i at sous vide er en dårlig ide til rådyrsteik/rådyrlår - det er jo mørt uansett, og blir leverpostei-aktig med langtidssteking eller lang tid i sous vide'en. Men syns sous vide fungerer veldig bra til elgsteik, har også brukt det endel til hjort.
  8. Jeg tror du må støpe selv, eventuelt skaffe en kuletang og sette ut et oppdrag hvis du har noen bekjente som støper kuler. Kjøpte i sin tid 416 blykuler (360 grs Mimek) fra Clarry Haglund på Hamar, han er dessverre ikke lenger blant oss. Disse kulene ga god presisjon i min rifle: Tråd fra 2016, 360 grs Mimek i 416.
  9. Illustrasjon fra Woodleigh under med denne «hydrostatic solid»-kula, den lyseblå sonen med kavitasjon viser en større en kulediameter permanent sårkanal. En ekspanderende kule vil ha en enda større kavitasjonssone, på bekostning av inntrengning. Som du skriver over, trykket i forkant av kula er ekstremt høyt, er jo en grunn til at kula ekspanderer.
  10. Hastighet til mediet rundt kula = hastigheten til kula, når en ser på forhold helt inn mot kula. Den dynamiske trykkreduksjonen kan beregnes, forenklet 1/2* tetthet på mediet * hastighet i andre (Bernoulli). 15 m/s gir ca 1 bar trykkreduksjon, nok til å komme under damptrykket ved atmosfærisk trykk. Trykket er f.eks lavere på oversiden av flyvingen enn under pga formen på flyvingen, og høyere hastighet på luftmassene over flyvingen. Ja, enig i at kuleform er viktig.
  11. Nei. Kavitasjon oppstår fordi trykket kommer under damptrykket. Trykket langs kula og bak kula blir lavt fordi hastigheten er høy, kavitasjon (trykk under damptrykk) har en med hastighet på kula i bløtvevet helt ned mot ca 15 m/s.
  12. At denne Peregrine VRG3-kula i moderat hastighet skal gi mindre blodslått kjøtt enn 150 grs Barnes TTSX i 308 win tviler jeg sterkt på, men jeg vet det ikke – eneste måten å finne det ut på er å prøve. Hastigheten med denne 150 grs TTSX kula i 308 win er vel heller ikke spesielt høy, neppe over 850 m/s? Nå skal en ha en del fellinger for å få en formening om hvordan en kule fungerer med tanke på kjøttødeleggelser i forhold til andre kuler, her er jeg enig med @Ospa, skuddplassering er den viktigste faktoren for kjøttødeleggelser. Siden det var snakk om rådyr her, jeg har de siste to sesongene brukt 120 grs Barnes TTSX i 7mm med utgangshastighet på 900 m/s, skutt 7 rådyr med denne kula. Før det brukte jeg stort sett 165 grs Woodleigh/Oryx i 308 ladet til 770 m/s eller 156 grs Oryx i 7mm i ca 800 m/s. Nå tar jeg stort sett bilder av slaktet, selvsagt ikke en vitenskapelig tilnærming til begrepet «kjøttødeleggelser», men et visst inntrykk sitter man jo igjen med. Foreløpig er mitt inntrykk av 120 grs Barnes TTSX i 7mm med v0 på 900 m/s at kjøttødeleggelsene er «noenlunde like» de skutt med Woodleigh/Oryx i 770-800 m/s, kanskje våger jeg påstanden «bittelitt mindre kjøttødeleggelser» enn tidligere. Men igjen, skuddplassering er viktigst. Salige Svein Solli, våpenskribent i Våpenjournalen på 80- og 90-tallet, hadde flere kjepphester – en av disse var fortreffeligheten av tunge rundnesede kuler i moderat fart, og at såkalte rådyrladninger i standardkaliber (6,5, 308, 30-06) med lettere kuler var en dårlig ide. Han promoterte bruk av 156 grs Norma Alaska eller 160 grs Hornady RN i 6,5 til rådyrjakt, og ladet til slappe «krag-ladninger» til litt over 700 m/s. Med kuleutvalget på den tiden var det gode råd. Nå skal det også sies at Svein (og Jørund Lien) var forutseende nok til å anbefale lettere homogene kuler i større fart enn standard beste praksis for blyspisskuler, tidlig på 90-tallet anbefalte faktisk Våpenjournalen å endre kravet om minimum 9 gram kulevekt, og generell anbefaling om bruk av 100 grs Barnes X i 6,5 til rådyrjakt, og 120 grs Barnes X i 6,5 / 130 grs i 270, til større vilt.
  13. Det er et godt poeng at hagleskyting på rådyr er annerledes en hagleskyting på fugler. De rådyrene jeg skjøt med hagleløpet (ja, høyreløpet og ikke løpene - hadde jo klart meg med kombi ) satt kikkertsiktet på kanskje halvparten av gangene. Nå brukte jeg ofte de åpne siktene på drillingen ved bruk av rifleløpet, og tok alltid storviltprøven med åpne sikter. Grunnen til at jeg kvittet meg med drillingen var ikke at jeg ikke traff med hagleløpene, men at jeg ikke så behov for å utnytte alle mulige (og umulige) skuddsjangser på kort hold i skogen. Mine rådyrterreng har stort sett muligheter for å postere på litt åpne flater. Jeg syns trådstarter skal kjøpe seg en kombi (evt drilling) hvis han mener at det passer hans jaktform best. Den beste måten å finne ut av dette er å prøve selv, er jo bare å selge den hvis den ikke lever opp til forventningene.
  14. Jeg mener at kombi/drilling til rådyrjakt kun er ideelt dersom du skal jakte med hund hvor du forventer korte hold og raske skudd, eventuelt at du vil kombinere rådyrjakt med annen småviltjakt. Kombi/drilling vil alltid være et kompromiss, de fleste skyter bedre med en god hagle enn med hagleløpet/hagleløpene til en kombi/drilling, og de fleste skyter bedre rifleskudd med en god boltrifle enn med rifleløpet til et kombivåpen. Jeg kjøpte drilling til rådyrjakt for endel år siden, brukte den i syv-åtte sesonger, solgte den i fjor... Jeg jakter fremdeles rådyr med hund, men foretrekker å skyte rådyr med rifle - da føltes det litt unødvendig med de hagleløpene. Den rifla jeg bruker mest på rådyrjakt har et kikkertsikte med minste forstørrelse på 1,8, det fungerer greit til ganske raske situasjoner på korte hold. Valg av siktemiddel er viktigere enn kaliber til rådyrjakt, mener jeg. Og valg av riflekule er kanskje også viktigere enn valg av kaliber?
  15. Det stemmer. En kjapp sjekk viser at gode hylser (RWS, Norma, Lapua) er greit tilgjengelig for 7x64. Kuler i 7mm er jo kurant, både jaktkuler og kuler til trening/konkurranse/langhold.
×
×
  • Create New...