Jump to content

Celcius

Members
  • Posts

    708
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Celcius's Achievements

Proficient

Proficient (10/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Rare
  • Conversation Starter
  • Week One Done

Recent Badges

0

Reputation

  1. Så innslaget på tv selv. Selve det å skyte på Gjedde med hagle reagerte jeg ikke på, er vel også lovlig. Men jeg reagerte på selve behandlinga og bruk av ladd våpen. Var vel 3 stk der som "veivde" med hagleløp rundt beina på hverandre i mine øyne. Kanskje med sikringa på - men allikevel vet man aldri...
  2. Når det gjelder Minkfangst i yngleperioden, kan jeg ikke få meg til å kritisere de som gjør det. For det første så gjør jeg det selv, før det andre er det lovlig. Oppsynsmann for direktoratet for naturforvaltning her i området gikk ut i Mai i år om tilbud for utlån av Minkfeller. Link: http://www.dirnat.no/dirnat/hgh/sok?uid=RJO" target="_blank viewtopic.php?f=20&t=2610&start=400 Er vel ingen som eventuelt vil låne feller som sitter på disse til høsten når minkungene er blitt større? Kritiserte heller ikke de som på 70-tallet rev ned kråkereir for fote, med eller uten innhold om det så var midt i hekkesesongen. Kråka var fritt vilt hele sesongen. For meg er ikke Minkjakt ett tidsfordriv, men noe jeg gjør da jeg har sett gjennom 10-år hvor mye galt den gjør. Derfor synes jeg de som fanger Mink uansett på året, lovlig bør få en klapp på skulderen i stede for kritikk. Faktisk burde de fått sine kostnader og utgifter til feller dekket uansett hvilke tidspunkt på året de jaktet.
  3. Foxhound Nei for all del - som jeg skrev først "Vesterålen" - som står i nederst i din avatar. Når Vesterålen blir nevnt så tenker mange på fiske, noe som gir mere eller mindre bifangst i de fleste fiskerier. Var kjennskap til dette ordet bifangst jeg tenkte på da, og at du viste betydningen av det. Har ingenting om dine holdninger å gjøre, noe som jeg vet niks og ingenting om, for alt jeg vet kan du ha bedre holdninger enn det jeg selv har. Selv fanger jeg Mink i yngleperioden, noen som sikkert mange ikke liker og mener har med holdninger å gjøre. Jeg gjør det allikevel, fordi det er lovlig, og ikke minst fordi det har stor betydning for fuglelivet på sikt. Ikke sikkert at disse mink,er lar seg fange eller skyte så lett senere, voksne eller ungdyr. kort summert - Alle kan få Røyskatt i sine Minkfeller ved ett eller annet tidspunkt - uforvarende i fredningstiden for Røyskatt, uten at de er noen røvere av den grunn. Selv har jeg fått en Blåmåke i Conibearfelle, og tidligere da de gamle feller var tillatt, mange kråker i minkfeller, av de som slo nedenfra og opp selv om jeg skjulte fellene godt.
  4. Som noen sier her kan man ikke sikre seg 100%. Vesterålen - Foxhound burde ha kjent til ordet bifangst - noe som Røyskatt kan være i Minkfeller. Snømus er ikke nevnt med ett ord ennå, nå gjør jeg det. Disse går i hvertfall i Røyskattfeller, og de er totalfredede. Små katter kan komme seg inn i Synningsfella med tut, eller snørbrems om du foretrekker. Conibear for skadeOter, kommer små hunder og større seg inn i. Unger som eventuelt finner feller, vet neppe alltid hva dette er. Er mange ganger normalt at de vil fikle med dette. I så måte er ikke Synningsfella med tut 100% sikker den heller, små barnehender kan lett strekke seg inn gjennom tuten, selv om de ikke greier å få av lokket på fella, og hånden bak gitteret mellom slagbøyle og åte. Dermed må enhver gjøre sine oppsett så sikre som mulig, etter kjennskap til området og dets ferdsel. Nettopp slike holdninger du her leverer, er det jeg ikke vil ha blandt de som jakter på mine områder. Respekt for grunneiere er alfa og omega hvis en skal ha tilgang til jakt her i landet. Hvis man ikke har dèt ødelegger en først for seg selv, og senere for mange andre. Når så dèt ble ett problem for deg, at jeg ville informere hundeeiere om min eiendom, til beste for hundeeieren i værst tenkelig tilfelle, så bærer det galt avsted. For egen regning ville jeg ha satt pris på slik informasjon, uansett hvor "sikret" disse feller var hvis jeg hadde vært hundeeier og avhengig av jaktområder hvor det kunne finnes slike feller i. Tilslutt, det jeg skulle frem til i første innlegg, en usikret Conibear i nærområder er ingen god idè. Helst bør Synningsfella brukes, eventuelt Conibear bygget inn i kasser som nevnt ovenfor. Allikevel er en ikke garantert at ikke uvedkomne finner disse feller og fikler med dem. Men en kan godt på vei unngå skader på katter og mindre hunder som ser sitt snitt til å stikke av fra eier når anledningen byr seg - og det gjør de før eller siden.
  5. jeger64 Ja til alt - eller nei - velg selv..... Selv ei synningsfelle sikret med tut og snørrebart er farlig for små barn som ikke vet hva det er for noe. klåfingrede og nyskjerrige unger kan man aldri sikre seg mot naturlig nok.
  6. Foxhound Er ikke noen hundeeiere som går tur der - og foruten dèt får hver hundeeier vurdere slikt selv. Man får vurdere områder selv, og kontroll over hunden skal man uansett ha. Området innbyr ikke til fristed for hunder vinterstid, ikke minst fordi man må ha båt for å komme seg dit. Finnes "fritidsområder" - fine sådanne for turer med skjøgehunder her i området uten at en trenger båt, kart og kompass for å komme seg dit de værste årstider. De fleste hunder er vel for det meste inne, hvis ingen får jaget kjerringa ut med hunden... Er som regel kvinnemennesker som går tur med hunder her i området.
  7. Foxhound Dèt tror jeg kan bli værre, for der Minken kommer seg inn, kommer gjerne Røyskatten seg også inn. Tror ikke det er noen enkel løsning på dette, har observert Røyskatt på små skjær langt til havs, men aldri tatt noen i Minkfeller. Som regel står mine Minkfeller oppført fra begynnelse av April til senhøstes så lenge jeg har båt ute.
  8. knutis Minkfeller skal ha inngang på maks 7 cm og inngangstunnel på 30cm. Dette tro jeg ikke noe krav men en god anbefaling, og særlig på fastlandet. Conibear blir satt opp på stokker udekket ved elver, bekker og stier der minken vandrer. Men det hjelper lite der også feller for SkadeOter settes opp. Selvfølgelig må en ha tillatelse for felling av skadeOter av myndigheter. Fellene skal være merket med eiers navn, adresse og helst tlf nummer. Ellers er det vurderinger som får stå til grunn for hver enkelts felleoppsett. På mine områder har jeg aldri observert hundeeiere eller løse hunder, og det går tilbake til midten av 60-tallet. Uansett bygger jeg opp litt foran fellene med stein, for å gjøre inngangen mindre til Conibearfeller.
  9. Men du må ha grunneiers tillatelse, skjønner du ikke dèt? Har det ikke florert mange nok av disse emner også her på Kammeret? Finnes ikke noe som heter fri ferdsel på mange hekkeområder i hekke og yngletiden for fugl. Der er grunneier suveren, og den eneste som kan jakte i denne perioden, da i hovesak med feller. ikke minst gjelder dette ilandstigning også. Før jaktidene ble speilvendt - var alt lovlig vilt, utenom de som var fredet. I dag er det motsatt, alt er fredet hvis det ikke har spesifiserte jakttider. Dette betyr ikke at en tidligere kunne sitte seg ned og skyte Kråker, Ravn, Skjære hvor en skulle finne det forgodt. Uansett, om jaktida er 1 dag eller hele året så skal en ha grunneiers tillatelse. Først kommer du med denne: Så vidt jeg vet er det jakttid på villmink året rundt også utenom båndtvang tiden og "fri" ferdsel i utmark. Også presterer du denne i neste setning: Det er ingen som har snakket om jakt. Her i området gir grunneiere spesifikke forbud igjennom lokalavisa angående ilandstigning i hekketida. Mangel på "sunn fornuft" uten at jeg skal gå nærmere inn på hva dette kan innebære, har i mange år gitt jegere ett dårlig rykte i media. Conibearfeller i boligområder er ett slikt tilfelle, jakt uten grunneiers tillatelse er ett annet moment. Man skulle tro at disse emner var velkjente nå, men desverre så ser det ikke slik ut. Og til slutt, når jeg sier JEG har Minkfeller på mine private holmer og skjær, så snakker jeg i høyeste grad om jakt. Dette betyr ikke at Minkjegere ikke får gå i land der, tvert i mot er de velkommen. Men jeg vil vite at de er der, og jeg vil at de skal vite der er oppført Minkfeller som ikke er sikret mot mindre hunder. Om ikke fellene tar livet av en mindre hund, så kan en skadet fot være galt nok.
  10. Hvis du ikke er voksen nok til å utrede regler angående båndtvang i din egen kommune og lover og regler angående jakt på privat eiendom selv, så får du bare heller gi f... i dette! "Alle" med litt vett i skallen vet at de skal ha grunneiers tillatelse for jakt. "Alle" vet at det finnes båndtvangsbestemmelser, også regler angående ilandstigning på holmer og skjær i hekketida, særlig med løse hunder. Slike fjottinnlegg kan du slutte med i fremtiden, i mine øyne er dette idioti på høyt plan. Derfor har jeg mye mere respekt for de som først spør, enn for de " forhåpentligvis" få som bare tar seg tilrette. Dette er ingen tjent med, og som alltid skal eller bare noen få ødelegge for mange andre som retter seg etter lover og regler - om man liker dem eller ikke. Når dèt er sagt, så har jeg ingenting i mot at jegere med hund jakter på mine holmer. MEN jeg vil vite om det, ikke minst for å gi info om oppsatte feller til eventuelle Minkjegere med hund. Stort annet er det ikke å jakte på disse holmer med hund.
  11. En "ny" episode med Conibear av typen Duketrap: http://www.ba.no/nyheter/dyr/article4854007.ece" target="_blank Dette i ett boligområde, der det sikkert ferdes små barn også. Jeg har selv advart mot bruk av Conibearfeller i tettbebygde strøk og på fastlandet der husdyr ferdes. I såfall bør de bygges inn slik at de fleste husdyr ikke kommer til, dette kunne også ha vært en unge som hadde pirket på noe han/hun trodde var en lekesak. Har selv Conibear på private holmer, som ikke er 100% husdyrsikre. Mennesker med løshunder kan få hunder skadde, da det lukter Mink av de fleste feller siden det har vært fanget Mink i disse. Håpet er at disse hundeeiere har sine hunder i bånd, og respekterer båndtvangen og privat eiendomsrett. Å merke oppsatte feller - i dette tilfelle oppsatte Conibearfeller, er å be om å få de stjålet, uansett kan ikke løshunder lese, hvis de streifer 50 - 100m foran eier.
  12. Tror nok det meste av vilt ble brukt før i vanskelige tider, bla. en eldre mann i Bindal jaktet Stormåke inntil for noen år siden hver eneste høst. Vet ikke om han lever ennå. Som her nevnt ble egg og dun fra Ærfugl tatt vare på. eggene ble saltet i tønner for lagring. Når det gjelder smell i Lånan og Gåsværet så regner jeg med det drives ordinær jakt der? Man behøver ikke se det værste i alt, det betyr at selv om det smeller ett sted så behøver det ikke være jakt på fredet vilt eller husdyr som ungdyr av storfe eller lam. Forøvrig kjenner jeg personlig flere av grunneierne i området, og har ikke hørt nevnt at jakt på ærfugl var/har vært ett problem i det hele tatt. Derimot har Mink og Havørn vært ett problem. Selv har jeg ikke sansen for jakt på Ærfugl slik ståa er nå i området. Bestanden er minimal i forhold til hva den var for ca 40 år siden. Vet om områder der det hekket ca 2 - 300 Ærfugl ca 1970, og nå er det helt dødt. Flere grunner til dette, folk er flyttet fra disse øyer slik at Ærfuglen mistet beskyttelsen mot rovdyr. Dette gjelder ikke bare Ærfugl, men også Vipe, Steinvender, Terne, alle måkearter, Tyvjo - ja praktisk talt alle fuglearter. Ser det er de som hevder bestanden av småmåke er blitt høyere. Det stemmer ikke her, er bare en brøkdel av hva det var tidligere, men forskjellen er at småmåken trekker inn til beboelse og bygger rede på hustak, i båter osv. i større grad en tidligere. Derfor blir den mere synlig i tettsteder, og en plage for enkelte. Dette vil jeg tro grunnes i Minken som har fått herje fritt i mange 10-år, og kanskje større bestand av Havørn og andre rovfugl, særlig Falk.
  13. Noen linker angående Ærfugl i Nordland og Nord -Trøndelag: http://www.123hjemmeside.no/Muddvaer/14151004 John karlsen jobbet tidligere som styrmann/maskinist? på de gamle hurtigrutene, bla. jarl-båtene fra Nordenfjeldske. Var en tv serie der fra for ett par år siden. Hortavær i Nord-Trøndelag. http://www.horta.no/ Er fraflyttet, noen flyttet til Brønnøysund, andre til Sømna, Bindal, Leka og Vikna++ Horsværet: http://no.wikipedia.org/wiki/Hensteinen ... mr%C3%A5de Slekta på min mormors side kommer fra Gimsan, og Henstein som ligger innafor og nord for Horsværet. Bremstein ( Vega ): http://loype.kulturminneaaret2009.no/ku ... -bremstein I den stor brygga har jeg overnattet i flere uker. Hysværøyan ( Vega ): http://www.panoramio.com/photo/2974689 http://www.vegavenner.no/utskriftsvennl ... 7&orderby= Øystein Ludviksen har satt opp ett bevertningssted der, sammens med samboer Snefrid Jakobsen. Han ordner for Ærfugl og har villsau. http://www.aperitif.no/index.db2?id=48442 På øya Søla utafor Vega var det en bestand "ville" Geiter tidligere. Disse hadde stukket av og lot seg ikke fange, aller er borte nå.
  14. Tja, det smeller rett som det er i Lånan og Gåsværet etter det som jeg hører. Litt off topic: Bolig til salgs i Gåsværet: http://www.finn.no/finn/realestate/leis ... 678884206y Skulle vel vært en fin plass for en Minkjeger Hvis og når ærfugljakt skulle bli tillatt i nordland, er det sikkert best å holde seg unna spesielle steder uansett. Mens andre steder hadde de sikkert gått greit.
  15. Jeg selv var med på restaurering av hus og sjøboder vår - høst 1994 i Skjærværet og Bremstein fyr. Særlig Skjærværet hadde noen ærfugl sommerstid som ble stelt for. De bygde også "hus" til Teisten, dvs. de brukte gamle Margarin kasser som de satte opp, og diverse annet som stein, rakved+++. noen linker: http://www.scribd.com/doc/30338312/Duns ... %C3%B8yene http://www.vega.kommune.no/nordland/veg ... enDocument ( Torvald Mathisen er vel største grunneier på Skjærvær ). http://www.helgeland-arbeiderblad.no/ny ... 000792.ece http://www.verdensarvvega.no/lokallag.htm Pr. 1994 hadde de vel ikke registrert Mink i Skjærværet enda, sannsynligvis på grunn av sterke strømmer og avstand mellom Skjærvær - Hysværøyan - Vega Her i området er bestanden av ærfug nesten helt borte. Kan gå måneder mellom hver gang jeg ser ærfugl. Men så faktisk 2 - 3 ærfugl med unger i sommer, første gang på mange år. Dette i ett område der det var store flokker med ærfugl og unger for 30 - 40 år siden. Min mor vokste opp uti øyene, der tok de også vare på ærfuglen. De lagde "reir" til den av tørket tang, og ikke hvilken som helst type tang. Ærfuglen bygde reir under hus, fjøs, fjøs, hvelvede båter og tilvirkede ærfuglhus med utgang i begge ender. Og til trådstarter - nei jakt på ærfugl i Nordland er ikke tillatt som nevnt ovenfor.
×
×
  • Create New...