Jump to content

reinsjeger

Members
  • Posts

    331
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

reinsjeger's Achievements

Proficient

Proficient (10/17)

  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • 10 years in
  • Conversation Starter
  • First Post

Recent Badges

0

Reputation

  1. Statsskog.no http://www.statskog.no/jakt/Sider/Trekningslister_jakt.aspx
  2. Statsskog har trekt nå. Ingenting på meg.
  3. Der tror jeg det er mye trynefaktor! Mange av etternavnene er så sjeldne at jeg ikke engang har hørt om dem. Alikevel er det 3-4 som har fått jakt. OBA kan vel gjøre som de vil, men vil tro de er såpass seriøse at de gjør reelle trekninger når de er en så pass stor aktør. De er jo helt åpne på at de prioriterer innenbygds og bruksberettige. Som utenbygds stiller du bakerst i køen, det er det bare å innse. Tror de har mye å tape på å ikke bli tatt seriøst, for de er avhengige av å få nok søkere, også fra utenbygds.
  4. 10-15 år med søking etter kort gir ingen grunnlag for å mene noe om sannsynligheter, når du i utgangspunktet har rundt 10% sjanse ved hvert tilfelle. Sannsynligheten for at du ikke er trukket ut i løpet av 10 år er relativt stor. Dette er enkelt å beregne matematisk, ikke noe hokus pokus. Jeg tar det med knusende ro at jeg selv kun har fått noe på fjellstyrene en eneste gang siden jeg begynte å søke for 17 år siden. Kan ikke forvente noe særlig mer, og det er mange som er i samme bås som meg og deg. Slik er det med sannsynligheter. Og du kan plutselig få noe to år på rad også. Du må faktisk søke et helt liv før du kan trekke noen konklusjoner ut fra egen statistikk. Altså normalt er dette bare flaks/uflaks for alle som søker.
  5. Kan jeg spørre om hvorfor kjøttet kan være verdiløst? Jeg har ikke løyve på bukk, simle og kalv. Kjøtt fra brunstig bukk kjenner jeg ingen som vil ta i engang. Har dog ingen erfaring med det selv, men det er mange historier om akkurat dette. Og det er ikke vits å prøve, uansett unødvendig å skyte bukk seint i jakta. Da må du heller ta til takke med et mindre dyr.
  6. Til hvilken tid du skal satse bestemmes også om hva slags type dyr du har løyve på. Bukker kan være dumt å skyte seint i jakta, kan være verdiløst kjøtt. Også kan det varierer hvilken tid i løpet av jakta at bukkene kommer inn i bestemte områder, eller om/når bukkene i det hele tatt "kommer til fjells". Noen steder er det bare simler og kalver i starten av jakta, andre steder er det bare bukker osv. Dette er viktig kunnskap du må ha om terrenget ditt.
  7. Ser ut som det er altfor mye salt. Burde skylt av alt overflødig salt før tørking. Det er ikke noe farlig å prøvesmake... Neppe noe farlig mugg.
  8. Ser at fleire her er kritiske til oppfølgingsskudd. Men ingen forklarar kvifor dette er feil praksis. Kan de seie noko meir konkret om dette? Eg spør fordi "Bedre jakt"-undersøkelsane, f.eks. den for elgjakt som blei gjennomført i 2005, viser at av totalt 7000 avfyrte førsteskot mot elg, så var 9,5 prosent av dei bom eller skadeskyting. Då ville eg i mitt enkle sinn tenke at eit oppfølgingsskot vil vere eitt AV FLEIRE tiltak for å få ned denne prosenten? Nettopp! Bedre med ett eller to ekstraskudd enn ett for lite. Når grensene blir pushet med laaange hold, så tøyes grensene, uansett skyteferdighet, vil dårlige skuddplasseringer oppstå. Å sammenligne dette med ordinære skudd som nærmest "mannen i gata" like godt kan utføre er meningsløst.
  9. Det vil nok ha noe å si at mulighetene til oppfølgingsskudd og å se skuddreaksjon vil være sterkt redusert på veldig lange hold også. Så skudd på hold langt over "normale" avstander må være ulovlig. Hva som er grensen i hvert tilfelle er ikke godt å si.
  10. Nei, du skal i utgangspunktet ikke skyte bukk med kløft i geviret... Poenget er at et ungdyr er noe som kan være litt usikkert å skille fra kategorien simle. Skikkelig kløftbukk er typisk en bukk over 2,5 år, kan faktisk være en pen bukk på størrelsen, men er oftest en yngre bukk. 1,5 åringer har ganske enkelt bare liten eller ingen kløft i geviret, og du må nok studere dyret litt for å skille det fra en simle. Fint å ta en slik om du ikke har kalvekort, men de kan ofte være mindre enn voksne simler. Kjøttet fra ungdyr derimot er ypperlig.
  11. Høres ut til at dette er midt i blinken for dere? Dette er virkelig en eksklusiv jaktpakke i Grimsdalen, men prisen??? spør ikke meg.... http://dovre-fjellstyre.no/index.php/18-slettes/121-villreinjakt-rondane-nord-villreinutvalg
  12. Det er sikrest å satse på de første dagene/ukene i jomfruelig jaktterreng. Vinden har mindre betydning før dyrene har blitt jaktet på... Etter første uka åpner imidlertid det indre fellesområdet, så kan være godt tips å satse da også... Å vente til slutten av jakta kan være risikabelt i Snøhetta mtp. på værfoholdene.
  13. Ja, innlegget mitt var satt veldig på spissen, men påstanden min er at en stor andel innenbygds gir en mye bedre forutsigbart fellingsresultat enn ditto med utenbygds. Jeg sier ikke at utenbygds er "dårligere" jegere, men det er ikke alle utenbygds som er like ivrige som du og andre som frekventerer inne på denne siden. Innenbygds har store fordeler i jakta. Jeg tipper på påstanden at fellingsprosenten er ofte høyere for innenbygds enn utenbygds i de fleste områdene. Hvorfor tror du Statsskog har solgt kort til førstemann til mølla -prinsippet i de senere år. Ja, de har brukt opp reservelistene sine og sendt jaktkort ut på salg på nytt et par år. Det var vel grunnen til at de solgte alle kortene direkte gjennom inatur (uten trekning) i fjor tenker jeg? Utenbygds jegere, som gruppe, har overhode ikke kapasitet til å ta over grovjobben som innenbygds jegere gjør, er konklusjonen min på dette.
  14. Overskuddet i fjellstyrekassa brukes til å allmennyttige formål lokalt, så det kan vel ha betydning for prisnivå til innenbygds kanskje... Problemet med billige jaktkort vil være at de ikke tas seriøst. Høyere pris til utenbygds vil f.eks. gjøre at de legger litt innsats i jakta, og ikke bare setter av ei helg til jakta, så er det ikke så farlig med resultatet om det ikke ble noe fangst. Innenbygds jegere er utrolig viktige brikker i forvaltningen, de har ofte et mye nærare forhold til jakta i området, og er nærmest en garantist for å få riktig fellingsprosent. F.eks. viste det seg i fjor at Dovre fjellstyre hadde store problem å få solgt kortene sine i Snøhetta. Stor prisøkning skapte irritasjon og skremte bort innenbygdsjegere. Hørte fra lokale jegere at det var nesten bare så vidt de ble solgt, og det var mange utenbygds jegere som fikk jakt der i fjor... Statskog har også problemer å selge alle korta sine, det er vel spesielt pga. mange som sier i fra seg kortene de blir tilbudt. Så utenbygds jegere er ikke mye å støtte seg på egentlig. Finnes selvsagt mange unntak, men utenbygds jegere stiller generelt med mange handicap. Derfor er det på sett og vis viktig med høyere pris på utenbygdskort, så de må legge litt innsats og ressurser i å lykkes med jakta. Tror ikke utenbygds jegere hadde klart å gjort jobben sin med en betydelig større tilgang på kort, resultatet i Snøhetta siste åra sier sitt. Stor kvote, stor andel utenbygds jegere, elendig resultat og ekstra tiltak må settes inn. Noe av dette skyldes nok nettopp dårlig innsats fra utenbygds jegere! Jeg har selv vært "utenbygds"-jeger i mange år, men har lykkes kun en gang i trekning hos fjellstyrene + en gang hos Statskog.
  15. Hvor store fordeler som er "nok" for innenbygds er umulig å ta stilling til. Men uansett er forvaltningen prisgitt en stor interesse fra innenbygdsboende for å forvalte bestanden på en trygg og god måte. Det er de som sitter med lokalkunnskap og tradisjoner for jakta i de enkelte områdene, mere eller mindre uerstattelig kunnskap som utenbygds ikke har noe å stille opp mot.
×
×
  • Create New...