Jump to content

maral

Members
  • Posts

    688
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

maral last won the day on December 30 2019

maral had the most liked content!

About maral

  • Birthday 01/09/1973

Recent Profile Visitors

1,391 profile views

maral's Achievements

Proficient

Proficient (10/17)

  • Reacting Well Rare
  • Very Popular Rare
  • Dedicated Rare
  • 10 years in
  • First Post

Recent Badges

130

Reputation

  1. En riktig morsom sak. Jeg har lyst å dra tidslinjen 100 år framover i tid og nevne en patron som utvilsomt har hatt Schüleren som "forbilde", nemlig .45 Blaser. Denne har den samme rabatterte rimmen for å ha samme støtbunn som standardpatroner. I tillegg er dennes ytelser med 350gr kule i 650ms ikke heelt ulike. Utseendemessig har de jo også visse likheter. Det kan virke som om gutta hos Blaser har bladd litt i historieboka si når de fikk ideen om .45 Blaser Mens vi er inne på Schüler-patroner, må jeg fabulere litt om 12,7x70. Jeg har også sett denne benevnt som 12,5x70. Britene adopterte som nevnt denne under navnet 500 Jeffery. "Noen" rotet dessverre til ting, så dimensjonene på britiske våpen og ammo ble forskjellige fra Schülers originalpatron. Skuldervinkel på de 2 variantene avviker en del, så man kan ikke forvente at ammo med ulikt opphav kamrer i alle våpen. I fjor høst jaktet jeg i Mozambik, og kom en kveld i snakk med en PH (Professional Hunter) som var innom campen. Han hadde en Jeffery boltrifle i 500 Jeffery. Dette var en gammel originalrifle bygget på en magnum M98, som han hadde arvet av sin far. Faren hadde drevet som PH i det gamle Rhodesia, og riflen var en gave fra en arabisk prins han hadde guidet. PH-en jeg snakket med lovpriste 500 Jeffery til tungt vilt. Imidlertid holdt ammolageret hans på å tømmes. Sammen med rifla hadde faren fått 200 patroner, og disse var det få igjen av. Han hadde derimot fått tak i noe ny ammo fra Norma, men denne ville ikke kamre. Øynene hans ble store når jeg kunne fortelle han at det finnes flere sett med specs for 500 Jeffery/12,7x70 Schüler. Det kom noen saftige gloser om "The bloody idiots" som hadde rota til ting. Imidlertid har han nå skaffet seg ladeutstyr for 500 Jefferyen sin, så den kommer nok til å puste livet utav store, sinte dyr i noen år til
  2. Ikke nødvendigvis. Om du bruker brotsj for 450 Marlin og kammertolk for standard beltehylse, kan kammeret lages litt kort så kammerspillet passer f.eks nedkorta 458WM-hylser. Du vil ikke kunne bruke 450 Marlin hylser, men tilgangen på råstoff til å lage hylser blir mye bedre.
  3. 8,5x55 Blaser, selvsagt... Det er en patron som har gått "under radaren".
  4. Jeg tror referansen er en 6,5x55. Enig at det er 338-patroner,men tror vi har en 338 Norma, 338 RCM og som Per-S sier; Den siste en 338 Federal.
  5. https://www.widforss.no/swedteam-legacy-pro-m-jacket Jeg har jukset, og bruker en dress av denne typen til uværsjakt. Ved første øyekast på avstand, ser den ut som tweed, men har alle "tekniske" funksjoner. Jeg er forøvrig glad i ekte tweed og loden å, men med været vi har på Nordvestlandet, er det bare å innrømme at plagg med membran er å foretrekke.
  6. Vil man slippe å stikke hjorten om man bruker en "spissere fisk"? Sverdfisk?
  7. Man kan ta utgangspunkt i reduserte ladninger for 460 Wby. Hylsevolum er jo ganske likt mellom 460wby, 450 Rigby/Dakota etc. Om jeg ikke husker feil sto det noen reduserte ladninger i Ladebokens avsnitt om 460 Wby..
  8. Si meg nuh blott en dag... Bruker du 7x61 S&H?
  9. Jeg har skutt perlehøns med en 320gr FMJ i 9,3x64.. Høna led i hvert fall ikke, og det gjorde ikke vi som spiste den heller Støtter forslagene om 7mm RM og 375 H&H. 7mm ladd med 168gr Nosler ABLR. 375 H&H med 2 ladninger, 270gr Nosler Partition og 350gr Woodleigh RNSP og FMJ. Da skulle man være godt rustet for "alt"
  10. Jeg har skutt rådyr med mye forskjellige kalibre.. fra 222 Rem til 416 Taylor. Felles for alle er at rådyrene har gått tapende ut.. har dog brukt mest 6,5-kalibre. 260Rem, 6,5-284 og i de siste år 6,5x55. Favoritten er kuler som ekspanderer kjapt, og som "parkerer" rådyra kjappest mulig. Jeg liker forholdsvis lette kuler til en dedikert rådyrpatron, og har brukt 100gr og 125gr Nosler Partition, 120gr Ballistic Tip og 130gr Accubond. Alle ladd til raskest mulig hastighet. I de siste åra har jeg brukt 130gr Accubond i vel 900m/s. Min prioritet er at dyra dør kjapt, så de ikke rekker å stikke seg vekk i nypekjerr og lignende, så får slaktet bli som det blir. Vanligvis blir det ikke seende så ille ut, men av og til går en bog eller 2 fløyten. Skyter stort sett høye bogskudd. I år har jeg fått lysten på å prøve noe nytt, så 93gr RWS Evo Green har blitt innkjøpt og ladd opp. Rifla er innskutt, og kulebanekompen på kikkerten er innjustert ut til 300m. Jeg har ikke rukket å kronografere ladningen, men etter treffpunkt utover i banen, ser det ut til at den har ca 940m/s. Den er konstruert for å pulverisere fronten av kula, mens den solide bakenden gir gjennomskyting. Måtte det bare bli 10.august snart
  11. Et klassisk eksempel... Spørsmål: "Hvilket biffstykke foretrekker du?" Svar: "Du vil ha svinekoteletter!" Personlig ville jeg kjøpt Tikka..
  12. Tyskerne kom jo allerede i 1888 med en patron som er tilnærmet lik 8mm-08.. 8x51 Mauser Kurz ble lansert som en nedkortet variant av 8x57 I, for bruk i de korteste Mauserkassene..
  13. Når denne tråden dukker opp "på topp", forventer jeg at det nok er noen har plukket opp nytt om den nye våpenforskriften, og at det kanskje har kommet litt relevant informasjon om denne. Det man finner er heller at tråden går på sutring over at politiet har for dyre biler og digitale løsninger...
  14. Kan jeg spørre hvor du fikk tak i den? Har vært på leting etter et eksemplar en stund.
  15. Nå som støyen har lagt seg, kan jeg jo komme med en anbefaling til kulevalg. De siste årene har jeg brukt mye 140gr Nosler Accubond i 6,5x55. I min 66cm pipe får jeg god hastighet med en passe dose Norma MRP. Jeg har ikke brukt 6,5x55 på elg, men 2 hjortebukker og noen rådyr har det jo blitt. Jeg har grøvre skyts til blant annet elgjakt, men det går mest på smak og behag. Hadde ikke hatt noen betenkeligheter med å bruke 140gr Accubond på elg heller, om det skulle klaffe slik.
×
×
  • Create New...