Jump to content

Pårådyrfot

Members
  • Posts

    101
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Pårådyrfot's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

1

Reputation

  1. Har følelsen av at det er og vil bli svært mye uklart rundt dette med selbuelgene(og Lierne)... «Margareta Steen är docent i vilda djurs sjukdomar vid Sveriges lantbruksuniversitet och forskade kring älgar redan när den så kallade Älvsborgssjukan härjade på 80- och 90-talet i den svenska älgstammen och skördade tusentals älgars liv. Hon misstänker att cronic wasting disease (CWD), som påvisats i Norge, i själva verket är Älvsborgssjukan.» Her døde altså en mengde gamle elgkyr av en prionsykdom som skrantesjuke...De kalte det ålderskrampor.. Prøvene av Selbuelgene(som skal være en annen/ikke smittsom prionsykdom) skulle testes i laboratoriet – med et tett samarbeid mellom Sverige og Norge på dette…. Får håpe at M. Steen har rett... Da har nok svenskene gomlet "skranteelg" i årevis.. Fra ovennevnte linker - Nordamerika spiser jegerfamilier 7-15 tusen infiserte vilt årlig med CWD(som Nordfjella).
  2. Det er nok riktig. Ikke gammelskog for enhver pris. Mange har svært gode erfaringer fra det svenske skogbruket og hvordan storfugl(også orrfugl) tilpasser seg ungskog, hogstflater, etc i det småkuperte landskapet. For eksempel foretrekker røy å hekke ute på de nyere flatehogstene fremfor inne ved randsone/ inne i gammelskogen. Men en blanding av gammelskog, flatehogst fuktig myrlandskap huser fremdeles gode storfuglbestander etter visse svigninger. :-)
  3. «Dyrevenn» kan gjerne bety «glad i dyr/dyrenes venn». Ja, folk som ikke har noe forhold eller kjennskap til dagens jeger kaller oss av og til for «skyte glade cowboyer» o.l.,. Det viser bare, ubevisst eller bevisst, mangel på innsikt og kunnskap til det etiske forholdet/regelverk vi har til vår jaktkultur i dag. Vi jegere som utøver jakt får et nært forhold til dyr. Vi kan også si det slik: «mange av oss er for glade i dyr til ikke å være jeger og gå på jakt». De fleste Jegere er svært glade i dyr. Det kommer gjerne frem de gangene en skulle være uheldig og skadeskyte. Er Ikke i tvil om at dyrs lidelser og respekt for dyr er høyt fremme i dagens jeger. Enten vi jakter på ulv, bjørn, rype eller hjortevilt. Så du kan med god samvittighet kalle deg dyrevenn. Se også bare på de effektive redningsaksjonen av ville dyr rundt om i verden på nettet. Det står gjerne en jeger bak, med innsikt, mot og forståelse til å ta saken.
  4. De aller fleste som driver litt seriøst med vår kulturarv jakt bør i alle fall se nødvendigheten for en endring. Ikke bare som en ny tåkelagt forskrift i naturmangfoldloven, men en endring i selve loven som gir en forutsigbar fremtid for forvaltning av vårt hjortevilt(foruten CWD) og våre jakttradisjoner i hele landet, og bygde Norge for øvrig. Det som er helt sikkert er at Norsk fauna eller Norske naturområder kommer ikke til å lide under fravær av predatoren ulv.
  5. Samme tankegangen hadde faktisk noen ultraradikale ulveelskere i det svenske rettsapparatet angående meningsytring om ulv. Naturlig nok blei slike utsagn raskt og dypt begravet i demokratiet og folkets ånd. Det å se helhet i vår fungerende natur der lovverk og virkelighet spiller på lag blir ikke direkte mindre viktig i årene fremover.
  6. Sammenlignet disse 3 toppsiktene i vanlig belysning: Swarovski Z6i 2.5-15x56P, zeiss Victory ht 2,5-10 x50 og zeiss Victory ht 3-12 x56. Alle har en uforstyrrende svak "liten ring" med uskarpet ytterst i kantene på minste forstørrelse. Fra ca3x forstørrelse og helt opp er Victory ht 2,5-10 x50 helt skarp ut i hele planet. Det samme ca med Swarowski, og forstørrelse over 4x på ht 3-12x56. Etter min mening helt uvesentlig. Blir Zeiss 2.5-10x50 som allround. Knallskarpe sikter
  7. Pårådyrfot

    Sakoklubben

    Ringmontasje lav(kun en type) skal stå kant i kant med låskassen, som vist i videoen og i henhold til Schou. Denne er den laveste for slik type montasje for sako, - ca 1mm lavere enn "ekstra lav" med baser. Ringmontasje skal være like "sikkert"/bra som med baser iflg. importør.
  8. Pårådyrfot

    Sakoklubben

    Men er litt usikker på gammel original Sako montasje på ny Sako. Basen har et sprang - så det er fristende å sette den litt lenger inn. Med ny optilock ser d greit ut. Kanskje det er best å bruke hel ny ringmontasje istedet for delt med base.. For se hva som gir lavest sikte. Skal sjekke med Schou. Takk for svar
  9. Pårådyrfot

    Sakoklubben

    Sitering fjernet. Jfr forumreglene Nagant 762 Fikk bekreftelse på hvordan fremre base skal sitte her - kant i kant: Det kan bety at noen kikkerter kanskje ikke er montert optimalt på låskassen...
  10. Pårådyrfot

    Sakoklubben

    Montering av kikkert på Sako 85: Er det flere som har hørt at fremre base/ring skal festes inn på styreskinnen slik at bakre kant av fremre base går kant i kant med åpningen i låskassen? Altså fremre base skal ikke skyves lengre fremover i styreskinnen på låskassen mer tilpasset kikkerten. Dette for å unngå spenning i låskassen.
  11. Det må være krevende å beskrive hvor nødvendig gjeninnføring av ulv er i nordisk utmark. Eller hvor mange ulv det bør være biologisk sett i norsk natur i forhold til ulike lovverk/konvensjon/avtale med svenskene eller global rødliste. Som det har fremkommet fra flere erfarne Nordiske forskere: Antallet ulv og hvor, er verdibasert politikk. Verdien jakt: At alle våre jaktkulturer i Norge og Sverige er forenelig med ulv har vel de fleste svært liten tro på.
  12. UMBO: Veldig flott skrevet. Vi jegere som foreløpig kan dyrke våre fantastiske jakttradisjoner i ro og fred, bør nå i høyeste grad støtte våre jegervenner der problemet vokser. Det er mange forskjellige grupperinger som motarbeider vår jaktkultur og våre jakttradisjoner. Informasjonsflyten har nå økt dramatisk. Smi mens jernet er varmt.
  13. Nei dessverre. Et skannet dokument som lå/ligger åpen en plass. Husker ikke hvor det kom fra, men noen finner det sikkert frem.
  14. Men myndighetene har tydelig tatt dette alvorlig. For eksempel fra dette skrivet fra det svenske miljødepartementet(2011) som har dukket opp: «Utsattning av varg får endast genomforas om det kan ske utan risk for inforande av dvargbandmask till Sverige. Myndigheterna ska noga dokumentera hur detta sakerstalls. Uppdraget ska genomforas i dialog med berorda norska myndigheter." Det finnes info fra finske myndigheter om undersøkelser som viser ulver proppfulle av/med tusenvis av hundens dvergbendelorm. Husker ikke hvordan det var med revens dvergbendelorm. Det skremmende fra finske myndigheter var vel hvor stor prosent av den finske elgbestanden som hadde fått lungesykdom på grunn av hundens dvergbendelorm. Tallet over 8000 lungesyke i Romania refereres også til hundens dvergbendelorm.
  15. Joda, du har en del mer å kommentere. Hvertfall å forklare oss andre hvilke lover du sikter til, og hvorfor og hvordan du mener disse lovene er til "fordel for framtidige jakttradisjoner". Hmm blei det så styggelig feil. Beklager dårlig presisjon. Mente tolkning av Bernkonvensjon og Biologisk mangfold. Hensynet til bygdefolket og dets kulturer og tradisjoner over hele landet. Det finnes selvfølgelig ingen saklige grunnlag for å dokumentere noe utover det som allerede er dokumentert = kom i gang med vedtatt forvaltning.
×
×
  • Create New...