Jump to content

stealtre

Members
  • Posts

    55
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

stealtre's Achievements

Contributor

Contributor (5/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

5

Reputation

  1. Hei, Noen som vet standard pris for vrakhonning til fangst av mår?
  2. Har kjøpt en sånn og skal teste den i morgen, kan melde tilbake om resultat. Har kun brukt statiske skall tidligere, og gjort noen tester med høye pinner osv som skapte litt bevegelse i vind. Det er bevegelse som er alfa omega i duejakt, så vill tro det er verdt investeringen.
  3. Hei, Tenkte å gi en enkel mørningsguide for nye jegere, hovedsakelig for småvilt men prinsippene er de samme for storvilt. Hvorfor mørning: Det fremhever smaken, og gjør kjøttet mørt. I jakten: Varme dager(15-30 grader): - La dyrene ligge i skyggen, og ikke oppå hverandre, hovedmålet er å få så mye luft rundt dyrene som mulig. Kjøligere dager(0-15 grader): - La dyrene ligge i skyggen, her er det derimot ikke en særlig utfordring med surnet kjøtt. Vinterdager(under 0 grader): - forsøk å hindre at skutt vilt fryser, ved å legge det i sekken umiddelbart. For rask frysing eller nedkjøling er ikke optimalt. Etter jakten: Heng opp dyrene i et rom hvor temperaturen er mellom 2-10 grader, over 10 grader vil kjøttet sannsynligvis surne etter en dag eller to, 2-4 grader er optimalt(for alle som er uenig, så er google din venn). Prinsippet er 40 døgngrader, som vil si ved en temperatur på 4 grader, så kan dyret henge i 10 dager. Her er det veldig viktig med god luftsirkulasjon, så dyrene må ikke henge inntil hverandre. Et annet alternativ er å gjøre opp dyret umiddelbart, for så å vakuumpakke og modne kjøttet i kjøleskapet. Ved kjøleskapsmørning er vakuumpakking er det lureste for å opprettholde væskenivået i kjøttet. Kjøttet må aldri kjøles ned for fort, så dyret bør få henge i noen timer etter skuddet slik at det kan kjøles jevnt ned. Dersom man ikke gjør dette får man kuldeforkortning som gir redusert kvalitet. Dersom skuddet har punktert fordøyingssystemet bør dyret gjøres opp umiddelbart. Andre tips: - Renskjær kjøttet i forkant av pakking og nedfrysing, da får man et mye bedre produkt å lage mat av. - Vakuumpakker er en veldig god investering. Annet alternativ er å benytte plastfolie og poser, eller avispapir for hele dyr. Det bør dobbeltpakkes for å hindre fryseskader. - Vær obs på skarpe kanter og bein, som kan punktere posen. - På varme sommerdager på storviltjakt, spesielt i fjellet kan det være veldig lurt å utbeine kjøttet ettersom kjøtt som regel surner mot beinet først. - Lukt er det beste verktøyet for å avdekke bedervet kjøtt, husk at viltkjøtt lukter annerledes enn kjøtt fra husdyr. Forskjellige dyrearter: Alle fugler som spiser fisk, bør gjøres opp umiddelbart, spesielt gult fett og blod bør fjernes da det er der transmak/fiskesmak gjerne ligger. Ender med et stort butt nebb (gressender) kan henge, gås kan også henge. Men det er viktig å nevne at innholdet i kråsen, ofte surner under modning så noen velger å kroke ut, eller fjerne innvollene i disse dyrene. Som regel er dette ikke nødvendig med skogsfugl og rype, da de spiser syreholdig kost som konserverer bedre. Hare bør veides (fjerning av involler) umiddelbart. Åpen for synspunkter og tips.
  4. Anbefaler å lage viltgryte. Da får du kokt ut transmaken. Hadde noen over på middag og serverte dykkand, den ene ble helstekt i ovn, og den andre brunet jeg bryststykkene og laget viltgryte. Den helstekte anda smakte så jævlig fisk og tran at det var nesten så den gikk i søpla, gryta var derimot helt perfekt.
  5. Det er vanlig å bruke 40% etter det jeg har forstått på youtube av fagfolk. Dessuten er de gule punktene fett som har trekt inn i skallen.
  6. Veldig seint svar men er sjelden inne på kammeret. Varierer litt med forstørrelse, men har en kikkert med 16x og en med 24x, 16x er bra nok til 400 m. Skøyt 10 gås forrige uke, hvor den lengste var på 387 meter, alle med 6,5x55 og 140 gr ELD-M kule. En gås hadde 100 % kjøttødeleggelse, og måtte skjære vekk litt på noen av de andre bryststykkene, endte på 4,5 kg kjøtt fra bryststykkene. Ellers veldig fornøyd med kulens terminale effekt og vil fortsette å bruke 6,5x55. Dermed detter litt av behovet mitt for en 223 bort. For de som ønsker å kritisere avstanden, så er alle skuddene gjort med to fot og rear rest bag. Avstanden er målt nøyaktig og alle relevante faktorer er tatt med i beregning. Jeg har enda til gode å bomme på gås med rifle. Kan også presisere at den gåsa som hadde størst kjøttødeleggelse ble skutt på den korteste avstanden, altså 178 meter.
  7. Det høres meget lovende ut, har inntrykket av at duene samler seg i store flokker på høsten og at man må være der trekket er. Så selv om jeg så mye due et sted i år, er de ikke alltid på samme sted neste år.
  8. Så mye duer i fjor i trøndelag, men i år er det veldig labert.
  9. Jeg har skutt mye gås med rifle de siste årene opp mot 350 meter. I det området jeg jakter så er det ikke stor risiko for rikosjett men jeg bruker kun ekspanderende kule likevel som en sikkerhet og for å legge ned gåsa der den står. Jeg har brukt 223. Rem med en 69 gr Sierra Tipped Match King med stor suksess, MV er da ca 850 m/s. En kompis av meg bruker 308. med helmantel(tror det er partizan). Gåsa er ekstremt hardskutt, og jeg har opplevd tidligere at gåsa tåler mye, derfor synes jeg at 22 WMR er ganske knapt til gås, du vil hvertfall oppleve skadeskyting ved dårlig treff noe som ikke er så vanlig når en skyter med større kaliber. Jeg ville anbefalt å kjøpe en 223 hvis du jakter mye småvilt, da har man en fin allround rifle som funker til alt småvilt inkl rådyr. Jeg har i tillegg en 6,5 som jeg også har skutt litt gås med men bruker hovedsaklig 223. Angående lading er dette kjempespennede hvis en har lyst til å skyte mye med egen ammo som er tilpasset rifla, men som de fleste hjemmeladere opplever så sparer man egentlig ingenting, tvert imot vil jeg si. Men en får en kjempeartig hobby som man kan bruke mange år på dypdykke ned i stoffet eller man gjøre ting veldig enkelt, i tillegg får man skutt mye mer for samme prisen. Hvis du skal starte med lading så kan gjerne sende meg en pm så kan svare så godt jeg kan. Jeg husker godt bomkjøpene jeg gjorde i starten fordi jeg ikke hadde nok erfaring til å finne ut hva jeg egentlig trengte av utstyr.
  10. Telte 22 gjess på en åker mellom møre og romsdal og sogn og fjordane, så i tillegg en flokk på minst 150 som fløy sørover. Begge observasjonene var mest sannsynlig grågås. Dette var for en uke siden. Gledes til jakta starter imorgen.
  11. Hvorfor er det så mange som har treski til toppjakt, glassfiber med stålkant er jo åpenbart bedre. Åsnes kongsvold burde være perfekt, har åsnes nansen selv og synes de er veldig gode!
  12. Ikke ment som en tirade eller annet. Men synsing om loven er absolutt ingen vits. Kunne lett ha kommet en uerfaren eller ung jeger inn i denne tråden og plutselig trodd at man ikke kunne brukt bly i salongen i våtmarksområder. Det som er så greit i Norge er at de fleste lover og regler er at de ofte er enkle og ukompliserte, og at tolkningen ofte er basert på skjønn eller den allmenne oppfattelsen av loven. Hvilke arter er folk usikker på?
  13. Vær så snill å vit at du tolker loven riktig før du poster geco. Hentet fra lovdata, Forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst. § 17. krav til hagleammunisjon. Under jakt og felling er det ikke tillatt å bruke blyhagl. Forbudet gjelder likevel ikke under jakt på li- og fjellrype, storfugl, orrfugl, rugde, jerpe, duer, ærfugl, skarv, kråke, ravn, skjære, nøtteskrike, trost, fasan, hare, sørhare, viltlevende kanin, rådyr, gaupe, mår, mårhund, vaskebjørn, rødrev, røyskatt, grevling, villmink og ekorn, og under felling av jerv og gaupe. Unntaket gjelder også for jakt på gjess som oppholder seg på innmark, jf. friluftsloven § 1a. Det er tillatt å bruke fyllingskule/slugs til jakt på rådyr. Til jakt på villsvin er det når haglegevær benyttes kun tillatt å benytte fyllingskule/slugs. Det betyr at det ikke er noe særskilt forbud om å ikke bruke riflekuler av bly i våtmarksområder. Videre hares størrelse, hadde de ment sør hare så hadde det jo stått i loven, det er det ingen tvil om. Har jeger vurdert viltet til å være av hares størrelse fullvoksent, så er strengt talt viltet skutt lovlig, så lenge ikke påtalemyndighetene vurderer noe annet. Det finnes så vidt jeg vet ikke en liste over hvilke arter man kan jakte med 22 lr. Men er det virkelig noen arter man er i tvil om? Her er de gamle forskriftene som kan fungere som en god guide, men de gjelder IKKE lenger. Det er nå opptil hver enkelt jeger å vurdere at anslagskraft er tilstrekkelig til å avlive viltet humant, utenom de artene som er spesifikt nevnt i loven. § 4-4. Salongrifle (salonggevær) cal. 22 LR kan bare brukes til jakt på viltarter opp til en hares størrelse, men ikke til hare. For jakt med rifle på ravn, svartbak, gråmåke, ender, ryper, fasan, villmink og mår må det minst brukes ammunisjon av type "Long rifle" med hullspiss. § 4-5. For jakt på hare må det når jakten utøves med rifle brukes ammunisjon med anslagsenergi på minst 196 joule (20 kgm) på 100 meters avstand. § 4-6. For jakt på gjess, storskarv, toppskarv, storfugl og orrfugl må det når jakten utøves med rifle brukes ammunisjon med anslagsenergi på minst 294 joule (30 kgm) på 100 meters avstand. § 4-7. For jakt på rødrev, grevling og mårhund må det når jakten utøves med rifle brukes ammunisjon med anslagsenergi på minst 490 joule (50 kgm) på 100 meters avstand. § 4-8. For jakt på bever må det når jakten utøves med rifle brukes ammunisjon med anslagsenergi på minst 980 joule (100 kgm) på 100 meters avstand. § 4-9. For avliving av gaupe, rødrev, grevling, villmink mv. som er fanget i bås eller felle kan salongrifle eller pistol i kal. 22 LR nyttes. Skuddet skal rettes mot dyrets hjerne.
  14. Ekstremt god video om hele spørsmålet rundt dette. 1. 5.56 kammer er laget for å tåle høyere trykk. Dermed kan man bruke 223. rem i 5.56 men ikke andre veien. 2. Det er lang friflukt i et 5.56 kammer for å tåle høyere trykk. Det betyr ikke at det ikke kan være god presisjon, kommer helt ann på våpen, men kan tenke meg at det hvertfall ikke er bedre presisjon enn 223 brukt i et 223 kammer.
  15. Hvis du har dokumentert betalt for trofeet så burde det ikke være noe problem å enten kreve pengene tilbake eller å kreve trofeet levert. Men da kan det jo være at trofeet aldri kommer til rette heller. Du kan jo eventuelt ta deg en tur til politiet og høre hva de kan gjøre med saken. Kan også fortelle personen at hvis de ønsker å fortsette sin forretning så er ikke det særlig lurt å ikke levere på sine lovnader. I tillegg er de fleste som drar på slike turer gjerne aktiv på jaktsidene på facebook, om du skriver at du har hatt dårlig erfaring med de vil det garantert føre til mindre business for bedriften/personen. Dette kan jo da brukes som et pressmiddel.
×
×
  • Create New...