Jump to content

Umbo

Members
  • Posts

    277
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    6

Umbo last won the day on June 20 2021

Umbo had the most liked content!

Recent Profile Visitors

2,144 profile views

Umbo's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/17)

  • 10 years in
  • Reacting Well Rare
  • Very Popular Rare
  • Dedicated Rare
  • First Post

Recent Badges

457

Reputation

  1. Umbo

    22LR og kulde

    Det statistiske grunnlaget er mildt sagt syltynt men jeg skjøt ut en drøy pakke (50-60 skudd) med SK Standard+ (den svarte og gule pakken) under vakten nå på onsdag. De få skuddene som var utenfor 10,3 kjente jeg var piloten sin skyld, han skyter som kjent som ei kråke. Dette var på 100m, vindstille og -8degC. Skutt med CZ457/KRG Bravo/billigkikkert 4-12x40 og tofot uten bakstøtte. Synes faktisk det var mindre høydespredning enn under bergenske 'normalforhold' (+10 og regn).
  2. Bifangst under rugdejakt i dag. Bikkja nekta tvert å apportere, var sur på meg resten av turen. Forstår han godt, lukten av ravn er det engelskmennene kaller ‘an acquired taste’
  3. @Sunnmøring: Bare for å ta det første med en gang; det at du ble nevnt i trådstarten var ikke ment som kritikk av noe slag. Det var mer et godslig nikk. Et løft på hatten til en av de som viser forumet at det er mulig å skyte j*vlig bra med jaktutstyr. Jeg lærer mye av å lese innlegg fra deg og enkelte andre om hva de gjør, hvordan de trener, hva de legger vekt på og så videre. Men litt av greia er at der noen når å skyte titusener av skudd i løpet av et år rekker jeg kanskje 1000-1500. Der noen kan finpusse på hastighetsnoder eller eksperimentere med anal-lading så er ladekroken min på 1,2 kvadratmeter drukna i restene fra vinterens kjøkkenoppussing - fortsatt. Og der noen rett og slett har talent for skyting er jeg svært middels utrustet i så måte. Der noen kan trene på lange hold dag inn og dag ut har jeg tilgang til max 200m. Og jeg tror kanskje min virkelighet deles av flere enn din, selv om vi alle skulle ønske vi var mer som deg. Dette er virkeligheten for mange av oss, ikke kritikk eller forsøk på å være spydig med noen som trener, satser og deler. Denne virkeligheten ville jeg forsøke å sette ord og bilder på, ved å vise en dønn ærlig gjennomgang av min siste tur på banen. Jeg er ikke flau over det som ble vist, men heller ikke stolt. Det var rett og slett så god jeg var denne gangen. Måten jeg valgte å løse oppgaven på er en del av det. Og jeg fikk faktisk den bekreftelsen jeg lette etter før jeg reiser på jakt i dag. Samt et par andre erfaringer å lagre i harddisken. Målet ved å demonstrere middelmådighet i praksis var å gjøre det lettere for andre middelmådige å komme på banen og dele sine erfaringer. Og som sagt i åpningen - jeg vet de middelmådige er der ute, og de er i flertall. Såpass mye skyting og resultater av skyting ser jeg gjennom en sesong på standplass. Igjen - ingen kritikk til deg som deler og lærer oss andre om skyting. Men jeg tror mange føler på håpløshet når de skyter samlinger på 3-4cm og samtidig leser at piper som ikke gir skytteren samlinger på under 30mm egentlig bør sendes til hugging.
  4. Diameteren stemmer. Egentlig er det 13 døde dyr. Det var aldri meningen å klemme skuddene tettest mulig sammen, det har jeg gjort før med disse børsene så jeg vet at de virker med denne ammunisjonen. Det jeg gjorde i går er selvsagt helt ubrukelig for å vite noe om egenpresisjonen til våpenet eller statistisk analyse av presisjonen til ammunisjonen. Det ble mer av en stresstest og det var planen. Jeg fikk testa det jeg ville teste denne gangen, alltid greit når det er to uker siden sist jeg var på banen og skal på jakt i morgen. Ellers har @Torf et godt poeng, og tankegangen hans for testskyting til jakt bruker jeg ofte de gangene jeg har vakt. Da setter jeg opp ei skive, en sliten jaktfelt-figur eller noen leirduer et sted, skyter et skudd nå og et skudd da i løpet av dagen når muligheten byr seg og tenker over resultatene i bilen på vei hjem.
  5. @Torf Ja, det var det jeg var litt ute etter å få frem også. Selv om det kanskje ble litt klønete formulert. Ville jeg skutt så tette grupper som mulig hadde jeg nok gjort ting annerledes. Jeg hadde egentlig ikke tenkt meg på banen i dag, jeg var ferdig innskutt med det våpenet jeg skal bruke. Men sjansen bød seg og jeg grep den. Og jeg tror resultatene etter min dag på skytebanen i dag ikke er så ulike de mange sitter igjen med etter en treningskveld. Fordelen min er kanskje at jeg har et rammeverk å sette det inn i. Jeg vet hva jeg kan. Oftest er det bedre men i dag var det dette jeg kunne. Greit å ha med seg, det i bakhodet også, før det skal løses skudd mot noe som er levende. Og så tenkte jeg at ved å dele samlinger som ikke er utenomjordisk gode kan en senke terskelen litt for å snakke om reell presisjon i jaktsituasjoner, med jaktvåpen - for vanlige folk.
  6. @nhd Takk for ditt konstruktive innspill.
  7. Nå skal jeg legge hodet på blokka, vise hvor dårlig jeg er å skyte og legge ut bilde av alle skuddene jeg skjøt i dag. Ikke noe filter her. Ikke noe grave frem den aller beste samlingen den gangen sol, måne og stjerner stod på geledd, blodtrykk og stressnivå var som hos en søvnig krokodille og kulebanegudene var i usedvanlig godt lune. M67 og Sunnmøring - gjør dere klar til å rive dere i håret. Skutt med fabrikkammunisjon. 180gr Federal Fusion i .308win og RWS Evo 159gr i 7x64. Skutt med tofot men jeg var ikke akkurat murt fast bak børsa. Skytinga ble gjort i ei brennkave innimellom dagens andre gjøremål, fant plutselig et hull i kalenderen. Brukte ikke demper, var skutt inn for jakt i Polen neste uke og ville bare verifisere litt. 4 av skuddene er åpenbare skytterfeil, jeg meldte dem for meg selv når jeg skjøt. Men skytterfeil er en del av presisjonspakken. Vi har alle skytterfeil, noen mer enn andre. Vi må kjenne disse for å vite hvor presis vi egentlig er. Fra topp til bunn: Hansen/LW .308win. Swaro 2.3-18x50 med utvendige tårn. Federal Fusion 180gr. Kommentar: to mindre skytterfeil på 100m. 7 klikk opp til 200m OK. Merkel Helix 7x64. Zeiss V8, 2,8-20 med utvendige tårn. RWS Evo 159gr. Kommentar: en skytterfeil på 100m og en på 200m. Trakk begge ned. 5 klikk opp til 200m. Trenger 6 klikk. Mauser M98 .308win. Meopta 2,5-15x56, lukkede tårn. Skutt inn med overslag. Kommentar: skuddene på 100m føltes 'uryddige' uten at klar skytterfeil føltes. Skuddene på 200m var godt utført teknisk. Lærdom? Jeg må trene mer! Men jeg vet fra før at den realistiske presisjonen min (meg + gevær) ikke er stort bedre enn dette. Jeg kommer aldri til å vinne NM i benchrest med disse våpnene og det skulle da bare mangle, det er tross alt jaktvåpen vi snakker om her. Og selv er jeg ikke bedre skytter enn en litt over middels Ola Elgjeger. Mauseren skal gis litt mindre overslag, samt aldri brukes på jakt ut over 150m uten kikkert med åpne tårn. Frøken Hansen blir med der det kan bli litt hold - og tid til å klikke. Funker det på jakt? Jada, bare jeg husker på mine egne begrensninger. Noen flere ærlige erfaringer, serier og samlinger der ute? Jeg vet de er der. Jeg er såpass ofte på skytebanen vår for å rydde ned papir folk glemmer å ta inn at jeg vet at alt ikke er hull-i hull
  8. @Gillen Ja, det stemmer sikkert at ulvesonen dekker kun 5% av Norge. Men tall handler litt om perspektiver. Ulvesonen dekker nok opp mot halvparten av barskogen og blandingsskogen i øst-Norge. Nedslagsfeltet til halvannen millioner mennesker. Forstå meg rett - jeg vil ikke utrydde ulven. Og samma det om den ble satt ut eller ikke for noen tiår siden, nå er den her. Men jeg har stor forståelse for mennesker som lever i ulvesona og opplever redusert livskvalitet av flere grunner. Jeg kan til og med forstå at de føler det er en byrde som er tredd nedover dem. En byrde de gjerne vil bli kvitt. Uten at jeg nødvendigvis er enig i det sistnevnte. Dette med Norges ansvar for en livskraftig ulvebestand har jeg også et relativt avslappet forhold til. Ville dyr bryr seg ikke om landegrenser. Og det er naturlig at tettheten i en bestand varierer i yttergrensen av utbredelsesområdet. Jeg synes egentlig ulven burde behandles som i dag. Som en art som må reguleres slik at natur, kultur og mennesker går i hop på en passelig måte. Dessverre er det vanskelig å få til en nøktern og balansert regulering av ulvestammen. Mye fordi disse langbeinte bikkjene vekker sterke følelser og brukes som et symbol av to sider i noe som av og til fremstår som en kulturkamp på sandkassenivå.
  9. @amatør Men det er det nesten ingen som ser, vet du. Dog skal det sies at jeg skrudde in Cyl og 1/4 når jeg kjøpte hagla og de chokene står i fortsatt, mer enn 20 år etterpå. Jeg har en enda mer gruoppvekkende hemmelighet å dele med deg. Denne hagla har én avtrekker.
  10. Jeg er fornøyd. Det er ingen tvil om at den reduserer både smell, rekyl og mirage. For de to første elementene er den sånn omtrent som andre dempere av samme størrelse. Vil si litt bedre enn en F&D som jeg har, men selvfølgelig ikke fullt så god demping som Hausken-demperen min i thermoskanne-størrelse. Mye bedre enn de andre med hensyn til mirage og den kjøler seg ned vesentlig raskere enn mine andre dempere. Og så ser den ganske bra ut. Må bare få den ceracoated i samme farge som pipa til Frøken Hansen. For ordens skyld må jeg si at jeg og en av Vanward-gutta kjenner hverandre. Vi er standplassledere på samme skytebane.
  11. Nå fikk jeg akutt lyst på en slik demper. Ser for meg at jeg kan få voksne mannfolk til å gråte og skaffe psykologer merarbeid om jeg kommer på banen med rugdebørsa (sideligger med engelsk skjefte) og en slik en montert på høyre løp.
  12. Nå gjetter jeg bare, men dersom du er helt fersk jeger og skytter bør du ikke gå for et gevær kamret for .375 H&H Magnum som første våpen. Ammunisjonen er svindyr og du må lade selv hvis du ikke har en bortimot bunnløs bankkonto. Rekyl er en subjektiv ting men det er vesentlig mer spark i .375 enn i .308Win. Med villsvin og elg i tankene ville jeg sett på en 30-06 med demper. Da kan du trene med lette kuler og skyteopplevelsen blir omtrent som en 6,5x55 eller .308. Og du kan få tak i tyngre kuler til jakta eller lade lettere kuler opp i ganske anstendig hastighet. Våpenmerkene du ser på er det ingenting i veien med. Det er selvsagt alltid noe å pirke på hvis man går på detaljnivå og forskjellige skyttere liker forskjellige våpen. Men disse har generelt godt rykte. Her er eksempel på en riflepakke med god kikkert. Kan muligens fåes billigere hvis du leter litt rundt men det gir nå sånn omtrent pekepinn på hva ting koster.
  13. Hva sier de som skal lappe, male og fikse skivene etterpå?
  14. Jo, det kan man som regel. Det som snakkes om her er regler for konkurranseskyting i DFS-regi. En annen sak er at de fleste som er glade i de elektroniske skivene sine ikke lar folk med 45-70 eller 50-110 skyte på de. Men som vi alle vet - det var derfor gud fant opp pappblinker.
  15. Umbo

    Freya avlivet

    Det er ikke løgn, bare ulike perspektiver. De fire omtalte artene er slett ikke utrydningstruet. Bestandene er ganske livskraftige innen sine utbredelsesområder. Men hvis man ser kun på bestandene i Norge så er bestandene små. Da er vi mer over på politikk, hvordan ønsker vi at landet skal se ut? Dyr bryr seg ikke om landegrenser.
×
×
  • Create New...