Jump to content
  • entries
    23
  • comments
    57
  • views
    3,127

Plugg og støpeform


Bly

1,124 views

Normalt ville jeg laget en "plugg" (stokken det skal støpes etter) ut av sammenlimte kryssfinerlpater med påfølgende sparkling og pussing til ønsket form. Denne gangen prøvde jeg noe nytt. Jeg brukte plexiglass som jeg bearbeidet med fres, fil, sandpapir og påfølgende polering. Erfaringen med materialet var "ikke gjør dette igjen". Pexiglass er gjennomsiktig og det er vanskelig å se konturene når man arbeider i materialet. Det som reddet meg var den forholdsvis enkle formen. Kryssfiner er mye enklere å jobbe med siden det består av flere tynne sjikt, og man ser derfor konturene mye lettere.  

 

Pluggen består av to deler som er satt sammen med 2 sentreringsplugger og 3 skruer. Skruene har jeg plassert der hvor jeg kommer til å lime inn reimfester.

5a8eb6403adae_Bilde26_02.201715_39_28.jpg.38dd4bf6f640db0bdc59949c29e5eee3.jpg

Jeg klarte selvfølgelig ikke å la være og profilere fremre del. Jeg rota rundt i en skuff på verkstedet til noen veldig gode arbeidskollegaer, og der lå det en fres som var konisk O.o.

Jeg bare måtte bruke den til noe :PB|. Ja ja! Man skal ikke nødvendig vis gjøre det enkelt for seg selv. 

 

5a8eb84b04cc1_Bilde26_02.201715_42_25.jpg.a4ca7c2335327cb3bb3dafd3d4d63896.jpg

Etter å ha prøvd med litt forskjellige grep og grepsplasseringer endte jeg opp med å lage en dings i metal. 

5a8eb93c815a6_Bilde26_02.201715_42_50.jpg.52f2611f267f82c9711cf7692e6d1558.jpg

Planen er å lime den inn i chassiset. Den gjør det mulig å sette grepet helt inn i avtrekkerbøylen, og jeg tror det blir den beste løsningen for å nå frem til avtrekkeren uten og måtte strekke fingeren i en uønsket posisjon. Dessuten er det greit å rekke frem til sikringen som sitter fremst i avtrekkshuset . I ettertid tenkte jeg at denne delen kunne like gjerne være laget i carbonfiberlaminat i stedet for rustfritt stål. Men siden vekt ikke er et tema i prosjektet spiller det egentlig ikke så stor rolle. Fordelen med metal er at man kan lage gjenger i det 9_9

 

Siden pluggen er laget i 2 deler splittet på langs er planen å lage støpeformen som 2 halvdeler. Jeg har ikke mange bilder av prosessen, men her er et hvor den ene halvdelen er ferdig støpt og den andre delen er i ferd med og støpes oppå den første.

5a8ebd9cc6291_Bilde05_03.201716_57_45.jpg.371b17ea397db1e0d37919840610a9b3.jpg   

Det jeg har gjort er å splitte stokken og skrudd den fast på en flat plate. Så har jeg smurt på slippmiddel og brukt West System glassfiber og epoxy for å støpe rundt den halve pluggen som sitter fast på plata. Deretter har jeg løsnet plata og fjernet den for så og montere den andre halvdelen av pluggen mot den som er "innstøpt" (bildet). Så er det ny runde med slippmiddel og nytt støp på dene siden også.

Det finnes mange veldig gode videoer på youtube om hvordan dette gjøres. Jeg liker EasyComposites sine: 
https://www.youtube.com/user/easycompositestv

Se og lær! Her er det uante mengder med tips og triks for den interesserte :D

 

  • Like 4
  • Thanks 2

13 Comments


Recommended Comments

Du må jo bare inlette pluggen, hvem vil vel ikke ha et gjennomsiktig chassis??

 

Prøver å planlegge fremgangen på min stokk også, og frister noe med vakuumbagging. Ville det fungert å bruke vakuumpose for mat (hvis stor nok) trukket ut all luft med vakuumpumpe for mat, og forseglet den. Eller må man ha jevnt vakuum fra pumpe hele tiden?

 

Eller være fornuftig, og starte første prosjekt med å legge vanlig vått på vått?

Link to comment

Gjennomsiktig er den ultimate tilpasningsdyktige kamuflasjen :ph34r:. Kanskje ikke så dumt egentlig? :lol:

 

Skal du ha vakuum? Kjøp heller en pumpe fra Jula; https://www.jula.no/catalog/verktoy-og-maskiner/trykkluft/kompressorer-og-vakuumpumper/vakuumpumper/vakuumpumpe-739003/

Om pumpa må suge hele tiden kommer mye an på om du får det helt tett. 

 

Det første prosjetet er bestandig forma. Den kan du legge vått i vått siden styrke, vekt  og finish ikke betyr noe. Men lag formen slik at du kan putte den i en pose uten at det går hull på den når du vakuumerer.

 

Fremgangsmåten jeg ville brukt til et skall er følgende:

Lag en mal som passer i formen slik at du har noe å klippe duken etter. Legg duken på en plastfilm og mett den med epoxy fra f.eks West System. Legg en plastfilm på toppen, kjør over med en skumrulle for å jevne ut epoxyen, legg "prepregen" i en pose også inn i kjøleskap eller fryser. Du kan rulle opp prepregen på et rør, det pleier jeg å gjøre. Også går den i en plastpose.  Hva du enn gjør bruk en epoxy som herder sakte!!!! (NB! VIKTIG!!). Gjør denne prossesen raskt. Du vil ikke bruke opp herdetiden på dette stadiet. 

Poenget her er å spare tid når du skal legge duken ned i forma. I tillegg får du en jevnere fordelig av epoxyen på duken og når du river av plasten vil noe av epoxyen henge igjen på plasten og muligens bidra til et enda jevnere resultat.  

 

Forbered og klipp til alt som skal i støpet, du må ha peel ply på toppen av duken etterfulgt av en plastfilm med hull i og så en duk som puster og suger opp overskuddsepoxy. Vakuumposen med koblinger må du også ha klar på forhånd. Husk slippmiddel i forma!

 

Når alt er klart og du har tenkt grundig gjennom hvordan du skal gjøre prosessen kan du legg et lag med "gelcoat" ned i forma. la den tøke til en tacky tilstand. Så ville jeg penslett på/lagt et tynt lag med epoxy på gelcoaten for å være helt sikker på binding til duken uten å få luft blemmer. Hent opp "prepregen" fra kjøleskap/frys og la den få romteperatur før du tar den ut av posen for å unngå kondens i epoxyen. Nå begynner du å legge i de lagene med duk som du har klippet opp ferdig til formen. Det som er viktig er å legge duken ned uten å få blemmer med luft under. Du må sikkert bruke en "skrape"/rulle/fingrene for å "presse" ned duken mot formen. Dette er viktig og det er her du må bruke tiden.

Når duken er lagt er det på med peel ply, perforert plast og breather. Inn i posen og vakuum mens det herder. Peel ply og plast må legges på like nøye som duken for et perfekt resultat.

 

Før du gyver løs på en interikat riflestokk bør du teste ut metoden på en flat plate eller noe tilsvarende enkelt for å få en feelig med metoden og timingen.

Metoden er kanskje den enkleste måten å gjøre dette på uten å gå til anskaffelse av mye dyrt utstyr. Våt i våt uten vakuum krever selvfølgelig litt mindre, men det er natt og dag forskjell på resultatet med tanke på styrke og vekt.

 

 

 

  

 

 

Edited by Bly
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment

Altså dette er jo en sinnsykt bra forretningside, enhver BillyBob vil jo slenge penger etter deg hvis du stiller med verdens første chassis med adaptiv kamuflasje, Optifade og Kryptek kan jo ta seg en bolle!

 

Genialt! Det er sånne detaljer man trenger, akkurat som den typiske kokeboken; "Stek til riktig temperatur og tilsett xxxxx til riktig konsistens og smak."

Ofte det ligger et par års utdannelse og erfaring som ikke alle har i en sånn setning...

 

Så på den pumpen fra Jula, men gått ut av sortimentet. Får lignende fra Kina evt.

Testet litt med en riflestokk og sånn rull man bruker til vakumering av mat i går, den gikk over med grei margin, og tilpasset seg formen bra.

Fordelen er at den er ihvertfall potte tett i 3 kanter, jeg har en del liggende, pluss vakuumpumpen til mat forsegler posen med brenning, så ganske garantert tetning.

Men om matpumpen er sterk nok er en annen sak, kanskje jeg må overtalle fruen til at vi trenger en større ;)

Som de kalte det på et RC forum jeg så på i går: Ghetto-bagging (det var med tøyposer da)

 

Siden det er et hobbyprosjekt, så er det greit at det ikke blir for mange fordyrende/kompliserende ledd utover det mest nødvendige.

Selv om jeg vet med meg selv at det kommer nok med tiden :D

 

Link to comment
14 minutter siden, msteiro skrev:

Siden det er et hobbyprosjekt, så er det greit at det ikke blir for mange fordyrende/kompliserende ledd utover det mest nødvendige.

Det er kanskje nettopp derfor du ikke bør benytte den vakuumpakeren du bruker til maten. Det kan fort bli dyrt i lengden 9_9.

Du bør kjøpe deg en "måler" på e-bay eller biltema som måler -1 bar. De koster ikke mange kronene. Da kan du finne ut om du får nok vakuum eller ikke. Du bør komme ganske nært -1 bar!

Link to comment

Ja da så :lol:

 

Uansett økonomisk situasjon så er nok vakuum fra en sånn kjøkkengreie alt for lite til at det har noen betydning å drive på med.

Link to comment

Godt spørsmål! Jeg vet ikke? Men om posen holder, så er det slett ikke sikkert at støvsugeren tåler behandlingen. Uansett så koster ikke disse tingene mye. En grei nok vakuum pumpe og litt utstyr for bagging er ikke rare utgiften. Det som koster er duk, epoxy og fyllmasser. Det er ikke noe poeng å spare seg til fant 9_9

Link to comment

Behøver man catch pot hvis man ikke bruker infusjons teknikk?

Eller klarer man seg med litt ekstra breather og lengre pose for å samle opp ekstra epoksy?

Link to comment

Jeg har ikke erfaring med kjøleskap pumpe eller den på Finn så det er litt vanskelig å mene noe, men den pumpa på Finn ligner på en av de billige pumpene som Easy Composites selger. Jeg vil tro at den er fult brukende til formålet. De koster jo nesten heller ingen ting, så hvorfor plages med et kjøleskap? 

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...